Έκκληση ΕΤΕΚ για λατομική ζώνη στην Πάφο με περιβαλλοντικά κριτήρια

Να τεθούν όροι σε σχέση με την αποκατάσταση της περιοχής λατόμευσης, με την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων

 

Το ΕΤΕΚ αναγνωρίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας λατομικής ζώνης στην επαρχία Πάφου και ενώνει τη φωνή του με τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι σήμερα θα έχουν συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Ο εκπρόσωπος των επηρεαζόμενων, γενικός διευθυντής του συγκροτήματος εταιρειών Αθηνοδώρου, Χρίστος Αθηνοδώρου, δήλωσε χθες πως ο καθορισμός νέων λατομικών ζωνών στην Πάφο εκκρεμεί για 14 χρόνια, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων στα λατομεία που λειτουργούσαν οι εταιρείες να αναγκάζονται να μεταφέρουν υλικά από άλλες επαρχίες. Ο κ. Αθηνοδώρου χαρακτήρισε πολύ μεγαλύτερο το περιβαλλοντικό κόστος από τη μεταφορά του υλικού στην Πάφο από ό,τι θα είχε η επέκταση ή δημιουργία νέων λατομικών ζωνών στην επαρχία. Ο κ. Αθηνοδώρου προειδοποίησε πως αν δεν δοθούν λύσεις σήμερα, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή στάση εργασίας αναβλήθηκε μετά από παρέμβαση του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή.

ΕΤΕΚ: Επιτακτική ανάγκη η χωροθέτηση λατομικής ζώνης

Σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη χωροθέτηση λατομικής ζώνης και επισημαίνει ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ως ύψιστη προτεραιότητα αναφέρει το ΕΤΕΚ την ανάγκη προστασίας του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής Ακάμα, λόγω του ότι οι συζητήσεις για τη νέα λατομική ζώνη φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί στην επέκταση της λατομικής ζώνης Ανδρολύκου. Πέρα από την προστασία της περιοχής, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι επιπτώσεις από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά των υλικών σε μεγάλες αποστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Επιμελητήριο σημειώνει πως οι αποφάσεις δημιουργίας νέας λατομικής ζώνης στην Πάφο θα πρέπει να βασιστούν σε τεκμηριωμένη ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών όλων των υποψήφιων περιοχών που θα λαμβάνει υπόψιν, πέρα από τα διαθέσιμα αποθέματα και τον χρονικό ορίζοντα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της επαρχίας σε λατομικά υλικά και την περιβαλλοντική αξία των περιοχών που θα αξιολογηθούν. Πέρα από τα αυστηρά κριτήρια σχετικά για τη λειτουργία των λατομείων, το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να τεθούν όροι σε σχέση με την αποκατάσταση της περιοχής λατόμευσης, με την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.