Έκκληση ΕΒΕΑ στην Κυβέρνηση να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου

Έκκληση στην Κυβέρνηση να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου από τις επιπτώσεις που θα έχει στην τουριστική βιομηχανία η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού η περιοχή εξαρτάται από την άφιξη τουριστών από τις δύο συγκεκριμένες χώρες, απευθύνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Σε γραπτή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου εκφράζονται οι «έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, από τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η βιωσιμότητα και ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία του τουρισμού και δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα δημιουργήσει εμπόδια στην έλευση τουριστών από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες».

Προστίθεται ότι «γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος εάν αναλογιστεί κάποιος πως οι τουρίστες από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας που επισκέπτονται την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40 – 50% του συνόλου του τουριστικού ρεύματος της περιοχής. Με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής δέχθηκαν μεγάλα πλήγματα, υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο θα αντέξουν ένα νέο κτύπημα από την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία».

Το ΕΒΕΑ «ζητά από την Κυβέρνηση να στηρίξει με όλους τους προσφερόμενους τρόπους τις τουριστικές και άλλες επιχειρήσεις της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, γιατί είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν των νέων δεδομένων. Αν οι επιχειρήσεις της περιοχής αφεθούν χωρίς κρατική στήριξη, τότε πολλές δεν θα λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι και άλλες θα κλείσουν δια παντός».

Το Επιμελητήριο ζητά ακόμα από «το Υφυπουργείο Τουρισμού να κινηθεί έγκαιρα προς άλλες τουριστικές αγορές, όπως Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες, προκειμένου να αναπληρωθούν οι όποιες απώλειες υπάρξουν από τη Ρωσία και Ουκρανία».

Στην ανακοίνωση του το ΕΒΕΑ εκφράζει επίσης «μεγάλο προβληματισμό και για το θέμα της Αμμοχώστου. Ήδη, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει τα επιχειρήματα με τα οποία η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οπότε το εθνικό θέμα και κατ’ επέκταση το θέμα της Αμμοχώστου εισέρχονται σε νέες επικίνδυνες ατραπούς».

Το Επιμελητήριο «καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα να εξαπολύσουν μια ευρεία διπλωματική εκστρατεία προς όλες τις χώρες, ζητώντας τη στήριξη τους στο εθνικό θέμα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθεί η Τουρκία να επιστρατεύσει τα επιχειρήματα της Ρωσίας περί προστασίας των ομοεθνών της».

Αντίθετα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΒΕΑ «θα πρέπει να προβάλουμε το παράνομο και το καταδικαστέο της εισβολής, συνδυάζοντας το με τις προκλήσεις και τις άνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και ειδικά στην Αμμόχωστο».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.