‘Εκκληση προς τις εργαζόμενες να αγωνιστούν για μια καλύτερη ζωή, απευθύνει η ΠΕΟ

Έκκληση προς όλες τις εργαζόμενες «να ενταχθούν στον οργανωμένο αγώνα και μέσα από το προοδευτικό κίνημα του τόπου να αγωνιστούν για μια καλύτερη ζωή για το τώρα και για το μέλλον» απευθύνει, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) θέτοντας σειρά από στόχους προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΠΕΟ ζητεί «έμπρακτη εφαρμογή όλων των νομοθεσιών για την ισότητα με την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους και της πολιτείας, βελτίωση των μισθών και εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων και πλήρη εφαρμογή της αρχής της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις».

Η ΠΕΟ αξιώνει, επίσης, «να σταματήσει η χρησιμοποίηση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και να δημιουργηθούν προσιτές δομές φροντίδας και φύλαξης παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων με σκοπό την στήριξη των εργαζομένων οικογενειών  μέσα από την κοινωνική πολιτική του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Στους στόχους που θέτει η ΠΕΟ περιλαμβάνεται και η «χρηματική κάλυψη της γονικής άδειας έτσι που οι εργαζόμενοι γονείς να μπορούν έμπρακτα να ασκούν αυτό τους το δικαίωμα, η περαιτέρω στήριξη της μητρότητας και βελτίωση του νόμου για την προστασία της πατρότητας και η ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους με στόχο την διεκδίκηση τους».

Η ΠΕΟ στις προτεραιότητές της έχει θέσει και την «συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων για κατοχύρωση των όρων απασχόλησης τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις και για υγιείς εργασιακές σχέσεις με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων».

Σημειώνει και την ανάγκη «για διασφάλιση υγιούς εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μακριά από βία, εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση και σεξιστικές συμπεριφορές και ανατροπή των αναχρονιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων σε βάρος των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy