Η εκκλησία έχει λόγο στα διαζύγια – Απορρίφθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ,  σε ο, τι αφορά τη λύση του γάμου.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ με τη μορφή του κατεπείγοντος, στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ήθελε να καταργεί τον Περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου ούτως ώστε όταν πρόκειται για πολιτικά διαζύγια και να μην εξαρτώνται αυτά από μια απαρχαιωμένη πρόνοια που θέτει στο κάδρο της διαδικασίας και την Εκκλησία της Κύπρου.

Σχολιάζοντας την απόρριψη της πρότασης νόμου ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού αναφέρει σε ανάρτηση του :

Μετά από 30 χρόνια  ψηφίσαμε μερική μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.

Μάς λυπεί ο δογματισμός των κομμάτων που επιμένουν σε ρόλο της Εκκλησίας στην έκδοση πολιτικού διαζυγίου. Το μόνο κράτος στην ΕΕ με τέτοιες αναχρονιστικές πρακτικές. Μεταρρύθμιση με πινελιές μεσαίωνα…

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης σε ανάρτησή του σημειώνει: 

Ψηφίσαμε σήμερα το πρώτο πακέτο μεταρρύθμισης του Οικογενειακού Δικαίου, μετά από 30 χρόνια ισχύος της υφιστάμενης νομοθεσίας. Δυστυχώς καταψηφίστηκαν 2 σημαντικές τροπολογίες μας.

Η πρώτη καταργούσε τον Περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου Νόμο, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τον υποχρεωτικό και ενεργό ρόλο της Εκκλησίας στην έκδοση πολιτικού διαζυγίου. Οι ιδεοληψίες και ο δογματισμός συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων προφανώς και δεν τους επέτρεψαν να κάνουν το μεγάλο άλμα προς τον εκσυγχρονισμό και τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, έστω και σε αυτό τον τομέα.

Η δεύτερη αφορούσε την υποχρέωση των δικαστών των Οικογενειακών Δικαστηρίων να λαμβάνουν συνεχή επιμόρφωση σχετικά με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy