Εκκλησιαστικός λόγος γεμάτος εθνικισμό, ξενοφοβία και πολεμική ρητορική

Αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, νέα εξοπλιστικά προγράμματα και κυρώσεις στην Τουρκία, ζητά ο Μητροπολίτης Πάφου

 

Ο Πάφου Γεώργιος, εκφωνώντας χθες στον Καθεδρικό Ναό τον επιμνημόσυνο λόγο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 καταφέρθηκε εναντίον του διαλόγου και ζήτησε να αναβιώσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Επικαλούμενος τον Θουκυδίδη, ζήτησε να ενισχυθούμε στρατιωτικά για να μας υπολογίζει η Τουρκία! Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, «αστόχησε στο να οργανώσει αποτελεσματικά τον αγώνα της απελευθέρωσης» και κατέφυγε σε «άγονη και μακροχρόνια εμπλοκή στο διάλογο», κάτι, όπως είπε, που μας οδηγεί συνεχώς σε υποχωρήσεις… Όλες οι επιδιώξεις μας σήμερα, πρόσθεσε, «εστιάζονται σε επιστροφή μικρού μέρους κατεχόμενου εδάφους και σε ελαφρά μεταβολή στις απαράδεκτες συνταγματικές προτάσεις που υποβάλλουν οι Τούρκοι».

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος ζήτησε να «επαναχαράξουμε πορεία πλεύσης» και καταφέρθηκε και εναντίον της διάνοιξης των οδοφραγμάτων, λέγοντας επικριτικά ότι «εμείς ζητούμε επίμονα, όχι την απελευθέρωση, αλλά τη διάνοιξη κι άλλων οδοφραγμάτων για να εξοικειωθούμε κι άλλο με την κατοχή!»

Ο Πάφου Γεώργιος με ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο ανέφερε ότι πρέπει «να αντιληφθούμε τον σοβαρότατο κίνδυνο που προέρχεται από την είσοδο στο έδαφός μας των παράνομων μουσουλμάνων μεταναστών, που διοχετεύει σκόπιμα η Τουρκία, με σκοπό την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και των ελεύθερων περιοχών. Ο κίνδυνος από τους λαθρομετανάστες αυτούς είναι τεράστιος, με επιπτώσεις στην παιδεία και στην οικονομία της χώρας μας και με ορατή τη χρησιμοποίησή τους ως πέμπτης φάλαγγας, στο εσωτερικό μας, σε περίπτωση σύρραξης»!


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πάφου Γεώργιος εισηγήθηκε «να καταγγείλουμε διεθνώς τον εποικισμό των κατεχομένων και να απαιτήσουμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας», ζητώντας παράλληλα και την «αναβίωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδος, καθώς και άμεση και αποτελεσματική ενίσχυση της αμυντικής θωράκισής μας και ανανέωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» για να στείλουμε, όπως είπε, το μήνυμα στην Τουρκία, ότι «θα ‘χει σοβαρό κόστος κάθε ενέργειά της».

Στο μεταξύ, σοβαρά και εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν και από το πρωτόκολλο που εφάρμοσε η Εκκλησία σε ό,τι αφορά τους επίσημους παρευρισκόμενους στο εθνικό μνημόσυνο. Στις πρώτες θέσεις στο ναό και προφανώς όχι τυχαία, τοποθετήθηκε ο υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ο ανεξάρτητος υποψήφιος Α. Μαυρογιάννης οδηγήθηκε στους πίσω σκάμνους…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.