Εκκρεμεί η διευθέτηση των συντάξεων ατόμων από τρίτες χώρες

Ακόμα εξετάζεται η περίπτωση διακρατικής συμφωνίας με τις Φιλιππίνες

Παραμένει σε εκκρεμότητα η σύναψη διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τρίτων χωρών, ώστε να συνυπολογίζονται για την καταβολή θεσμοθετημένης σύνταξης τα χρόνια που οι υπήκοοί τους εργάστηκαν στην Κύπρο. Το γεγονός αυτό παρατείνει την αδικία που παρουσιάζεται, κυρίως στους εργαζομένους στον αγροτικό και οικιακό τομέα, αφού παρά το γεγονός ότι συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εντούτοις δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα χρόνια εισφορών αφού δεν δικαιούνται.

Ως εκ τούτου δεν μπορούν να επωφεληθούν των εισφορών τους, αφού η έλλειψη διακρατικής συμφωνίας με τις χώρες τους, τους στερεί το δικαίωμα να συνυπολογίζονται τα χρόνια εργασίας τους στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα των υπηκόων από τις τρίτες χώρες. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 883/2004 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών-μελών της Ε.Ε., του Ε.Ο.Χ. και της Ελβετίας εφαρμόζεται και στους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί σε δύο ή περισσότερα κράτη-μέλη. Σε αυτή την περίπτωση, εάν υπήκοος τρίτης χώρας δεν πληροί τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις της νομοθεσίας για καταβολή σύνταξης (θεσμοθετημένης, ανικανότητας, χηρείας) στην Κύπρο, συνυπολογίζονται οι περίοδοι ασφάλισης στα αλλά κράτη-μέλη, ώστε να συμπληρωθούν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία για καταβολή σύνταξης. Επομένως, μόνο εάν υπήκοος τρίτης χώρας εργαστεί μέχρι τα 65 του έτη και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., του Ε.Ο.Χ. και της Ελβετίας, θα ληφθούν υπόψιν οι περίοδοι ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη αυτά, για θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη από την Κύπρο και εάν πληρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις, θα δικαιούται επιμερισμένη σύνταξη (σύνταξη ανάλογα με το χρόνο ασφάλισής του στην Κύπρο) από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, ασφαλισμένος ο οποίος έχει τουλάχιστον 6 χρόνια ασφάλισης και δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για θεμελίωση δικαιώματος σε θεσμοθετημένη σύνταξη, δικαιούται στο 68ο έτος της ηλικίας του εφάπαξ ποσό, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με 10 χρόνια σύνταξης. Ωστόσο εάν δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια, για να συνυπολογιστούν τα χρόνια που εργάστηκε κάποιος στην Κύπρο με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη, τότε θα πρέπει να υπάρχει διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη χώρα καταγωγής του κάθε εργαζομένου.
.
Όπως σημειώνει το Υπουργείο Εργασίας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Γιώργου Περδίκη, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες κοινωνικής ασφάλισης με την Αίγυπτο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σερβία και τη Συρία (δεν τέθηκε σε εφαρμογή λόγω του πολέμου), ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας για συνομολόγηση διμερούς συμφωνίας με τη Νέα Ζηλανδία. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχει συνομολογηθεί διακρατική συμφωνία με τρίτη χώρα, εφαρμόζονται οι αρχές του συνυπολογισμού των περιόδων ασφάλισης για τις συντάξεις, με σκοπό τη θεμελίωση δικαιώματος σε σύνταξη.

Σχετικά με τις χώρες από όπου προέρχονται οι περισσότεροι οικιακοί εργαζόμενοι και εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγματεύσεων ή ακόμα εξετάζεται η περίπτωση συμφωνίας. Σε διαδικασία διαπραγματεύσεων βρισκόμαστε με την Ινδία και τη Ρωσία. Εξετάζεται η περίπτωση των Φιλιππινών.

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy