Εκκρεμεί θέμα στην Επ.Ελέγχου αλλά… θέλουν άρον-άρον άλλες 235 χιλ. ευρώ για επιχορήγηση ξένης ταινίας

Επιστολή ΥΠΟΙΚ στη Βουλή για άρον – άρον αποδέσμευση του κονδυλίου, ενώ εκκρεμεί θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου

Το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στη Βουλή ζητώντας την άρον – άρον αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 235 χιλ. ευρώ για επιχορήγηση ξένης ταινίας στο πλαίσιο του Σχεδίου Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, γνωστού και ως Olivewood.

Η επιστολή στάληκε με την ένδειξη «ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ» και διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την εξέταση των αιτημάτων που αφορούν αποδεσμεύσεις κονδυλίων.

Σημειώνεται ωστόσο ότι για το ευρύτερο θέμα, το οποίο αφορά το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρία τής υπό αναφορά Επιτροπής (9 Σεπτεμβρίου), ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προέβη σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για αλλαγές στα κριτήρια του σχεδίου με τη μέθοδο τού Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι το σχέδιο ξεκίνησε με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και πλαφόν 650 χιλ. ευρώ ανά παραγωγή, αλλά στη συνέχεια το ποσό αυξήθηκε στα 25 εκατ. ευρώ και καταργήθηκε το πλαφόν. Κατήγγειλε επίσης ότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε απευθείας επικοινωνία με συγκεκριμένο παραγωγό σε σχέση με το σχέδιο και τις αλλαγές που επήλθαν, αλλά και ότι ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων είναι συνέταιρος σε ελεγκτικό οίκο, στον οποίο είναι επίσης συνέταιρος ο λογιστής/ελεγκτής των παραγωγών που εγκρίθηκαν μέχρι σήμερα. Ακόμη, κατήγγειλε ότι ένας από τους παραγωγούς ενεργούσε ως εξωτερικός σύμβουλος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων για την ετοιμασία του σχεδίου.

Το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών αφορά την επιχορήγηση των παραγωγών της ταινίας «Tel Aviv Beirut AVC Ltd», η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2021.

Σημειώνεται ότι η υπό αναφορά ταινία δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία συζητήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, αφού το αίτημα για έγκριση της δαπάνης υποβλήθηκε μεταγενέστερα (3/8/2021).

Επισημαίνεται επίσης ότι με βάση την επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή, «η Επιτροπή Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας, μετά από αξιολόγηση της έκθεσης των ελεγκτών της παραγωγής και έκθεση από τους ελεγκτές της Επιτροπής, εισηγήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών την έγκριση της δαπάνης των 235 χιλ. ευρώ στις 3 Αυγούστου 2021» (δηλαδή την ίδια μέρα που υποβλήθηκε το αίτημα από τους παραγωγούς της ταινίας). Αναφέρεται επίσης ότι «ο Υπουργός Οικονομικών ενέκρινε τη δαπάνη στις 26 Αυγούστου 2021» (δηλαδή μερικές μέρες μετά).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός της ταινίας ανήλθε στα 2,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έξοδα στη Δημοκρατία ανήλθαν στις 984 χιλ. ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι οι αιτητές «έχουν συμμορφωθεί με όλες τις προϋποθέσεις του Σχεδίου προσκομίζοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία», καθώς και ότι «στην παραγωγή έχει απασχοληθεί σημαντικός αριθμός κυρίων συντελεστών».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.