Εκλέγεται, σήμερα, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να λάβει περισσότερες από τις αναγκαίες 200 ψήφους.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα στηριχθεί από τρία κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) και θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η νέα ένοικος της Ηρώδου Αττικού αναμένεται, εκτός απροόπτου, θα υπερψηφιστεί από τους 264 βουλευτές των τριών κομμάτων. «Παρών» θα ψηφίσουν ΚΚΕ καθώς και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης.

Από την ψηφοφορία θα απουσιάσει ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κράτησε αποστάσεις από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Σαμαράς θα απουσιάζει στο εξωτερικό ενώ με δήλωσή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζε την κ. Σακελλαροπούλου. Η πρόθεσή ψήφου, πάντως, προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και δεν θα προηγηθεί συζήτηση. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα και στις 13:30 συνοδευόμενος από τους αντιπροέδρους του Σώματος θα μεταβούν στο γραφείο της κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ για να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα.

Η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει την επομένη της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου στις 14 Μαρτίου.