«Εκλειναν μάτια που έπρεπε να ήταν ανοικτά»

  • «Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονταν μόνο με αντικειμενικά κριτήρια»
  • «Δεκασμοί μεγάλοι» με τα «χρυσά» διαβατήρια, καταγγέλλει ο Σαρρής

 

Βόμβα έριξε χθες ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, αποκαλύπτοντας ότι «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονταν μόνο με αντικειμενικά κριτήρια», αλλά και ότι υπήρξαν «δεκασμοί μεγάλοι».

Ο Μ. Σαρρής ανέφερε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007 και αφορούσε κυρίως περιπτώσεις αλλοδαπών, οι οποίοι διέμεναν στην Κύπρο, κυρίως αθλητών και ανθρώπων του Πολιτισμού. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, το 2013 λόγω της κρίσης «πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο να επικεντρώσουμε την ανάπτυξη σε έναν τομέα», αντί σε άλλους τομείς οι οποίοι αναφέρονταν στο νόμο του 2007, όπως η έρευνα και η καινοτομία.

Ανέφερε επίσης ότι «υπήρχαν άνθρωποι που ήθελαν διαβατήριο για καλούς λόγους», αλλά «όσο περνούσαν τα χρόνια άλλαξε τελείως ο χαρακτήρας του προγράμματος, επικεντρώθηκε στη στήριξη του κατασκευαστικού τομέα και δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα να δυσφημιστεί η Κύπρος στο εξωτερικό, να αποθαρρυνθούν οι γνήσιοι επενδυτές και να υπάρχουν και πολεοδομικά προβλήματα τα οποία να βρούμε μπροστά μας».

Ο Μ. Σαρρής είπε ότι «τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι», προσθέτοντας ότι τα λεφτά των «χρυσών» διαβατηρίων πέρασαν από τραπεζικούς υπαλλήλους, εγκρίθηκαν από διευθυντές, πέρασαν από την Αστυνομία κ.τ.λ.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί περί δεκασμών, είπε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά σίγουρα μιλούμε για καταστάσεις όπου εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι ίσως έκλειναν μάτια που έπρεπε να ήταν ανοικτά». Ανέφερε επίσης ότι πάροχοι υπηρεσιών «έπρεπε να κάνουν ορισμένες ερωτήσεις, αλλά το ενδιαφέρον τους ήταν να προωθήσουν τις περιπτώσεις με οικονομικά κέρδη που θα είχαν».

«Δεν ήταν μόδα»

Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ανέφερε ότι επί της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια «δεν ήταν μόδα οι πολιτογραφήσεις». Αντίθετα, πρόσθεσε, δόθηκαν μόνο 140 διαβατήρια και μάλιστα τα περισσότερα αφορούσαν πρόσωπα τα οποία ήδη διέμεναν νόμιμα στην Κύπρο περισσότερα από τρία χρόνια. Επεσήμανε επίσης ότι δεν υπήρξαν αρνητικές αναφορές, ούτε από τον ξένο Τύπο ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νικολάτος: «Δεν επηρεαζόμαστε»

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Μύρωνας Νικολάτος, ανακοίνωσε χθες ότι τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα να αποποιηθούν οποιαδήποτε αμοιβή. Διαβεβαίωσε επίσης ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν επηρεάζονται από τις πράξεις οποιουδήποτε άλλου, αλλά διεκπεραιώνουν τα καθήκοντά τους «ανεξάρτητα, αμερόληπτα, έντιμα και απρόσκοπτα».

Μαίνεται ο πόλεμος στον ΔΗΣΥ

Εν τω μεταξύ, μαίνεται ο πόλεμος στον ΔΗΣΥ μεταξύ του Σωκράτη Χάσικου και του Χάρη Γεωργιάδη. Μάλιστα, χθες ο ΔΗΣΥ ζήτησε «τη δημοσιοποίηση των πρακτικών όλων ανεξαίρετα των ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής», στηρίζοντας τον Χ. Γεωργιάδη ο οποίος κατηγόρησε τον Σ. Χάσικο ότι κατέθεσε σε κλειστή τηλεδιάσκεψη και «κάνει τον “μάγκα” στο Τwitter».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy