Έκλεισαν 3 από τις 4 διόδους προσφυγικών ροών, αλλά παραμένει η Πράσινη Γραμμή

Ζητήσαμε βοήθεια από τη Frontex, η οποία εμπλέκεται σε παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η κυβέρνηση κατάφερε να κλείσει τρεις από τις τέσσερις διόδους από τις οποίες υπήρχαν ανεπιθύμητες ροές μεταναστών, ωστόσο παραμένει η δίοδος από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Επιτροπή Εσωτερικών ο υπουργός Νίκος Νουρής.

Όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, η Κύπρος έχει την ανεπιθύμητη πρωτιά στην ΕΕ στη ροή μεταναστών και έχει καταφέρει να κλείσει τη δίοδο που αφορούσε τους εικονικούς φοιτητές και τους εικονικούς γάμους που έφερναν με 2 με 2,5 χιλιάδες μετανάστες το χρόνο έκαστη, ενώ περιορίστηκαν οι θαλάσσιες ροές ύστερα από συμφωνία με τον Λίβανο. Παραμένει, σημείωσε, η Πράσινη Γραμμή, και ενώ απαγορεύεται η δίοδος σε κάποιες περιοχές που εντοπίζονται, οι παράνομες εισδοχές γίνονται και από άλλα σημεία, τα οποία γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν.

Ανέφερε ακόμα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα σε απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, οι οποίες ανήλθαν στις επτά χιλιάδες. Σημείωσε ωστόσο ότι έχουν εισρεύσει άλλοι 5,5 χιλιάδες αιτητές, ενώ υπάρχει δυσκολία στην επιστροφή αυτών των ανθρώπων, επειδή υπάρχει καθυστέρηση από όσους επιλέγουν να προσφύγουν στο δικαστήριο και γιατί δεν υπάρχουν συμφωνίες επιστροφής με συγκεκριμένες τρίτες χώρες.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο αξιοποιεί μια νέα μεθοδολογία σε συνεργασία με άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να πετύχει συμφωνία επιστροφής μεταναστών με συγκεκριμένες χώρες. Σημείωσε ωστόσο τη συγκεκριμένη δυσκολία που υπάρχει με τη Συρία, τόσο επειδή μπορεί να κριθεί ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες επιστροφής τους στη χώρα, όσο και επειδή πολλοί από αυτούς έρχονται μέσω Τουρκίας και δεν υπάρχει δυνατότητα επαναπροώθησής τους στη χώρα αυτή που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης του μηχανισμού Frontex για να βοηθηθεί η Κύπρος με αυτό το ζήτημα.

Σε τοποθέτησή της η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Frontex είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός οργανισμός του οποίου έχει γίνει δεκτή η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για εμπλοκή σε παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει προχωρήσει σε αποδέσμευση των κονδυλίων που θα πήγαιναν στην πρόσληψη παρατηρητών για την προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι η Frontex έχει καθυστερήσει εσκεμμένα από ό,τι φαίνεται».

Η Μ. Νικολάου ρώτησε μεταξύ άλλων τον υπουργό αν μετά από όλα αυτά «εμείς θα φέρουμε τη Frontex στην Κύπρο, πριν να γίνουν οι προσλήψεις αυτές», χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy