«Έκλεισαν» το σκάνδαλο του αποχετευτικού Λάρνακας

Ουδέν μεμπτόν για το σκάνδαλο του αποχετευτικού Λάρνακας

 

Ένα από τα πιο πολύκροτα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, αυτό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, δεν θα φτάσει ποτέ στη Δικαιοσύνη. Αυτό προκύπτει από πολύ πρόσφατη αλληλογραφία, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε χωρίς να καταχωριστεί υπόθεση στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας ζήτησε με επιστολή ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου 2021 από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας ενημέρωση για την έκβαση της αστυνομικής έρευνας για τα πολύκροτα συμβόλαια C12 και C14.

Το αίτημα υποβλήθηκε για διαδικαστικούς λόγους, συγκεκριμένα για τη διεξαγωγή του εξωτερικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του ΣΑΛ για τα έτη 2019 και 2020, αλλά από την απάντηση της Αστυνομίας επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση έκλεισε χωρίς να τεκμηριωθούν αξιόποινες πράξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας απάντησε με επιστολή στις 15 Ιανουαρίου 2021 ενημερώνοντας ότι η υπόθεση ταξινομήθηκε ως Άλλως Διατεθείσα, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, με το αιτιολογικό της μη παρουσίασης επαρκούς μαρτυρίας. Ως εκ τούτου, η υπόθεση ταξινομήθηκε και έκλεισε.

Το άδοξο τέλος της συγκεκριμένης έρευνας ήρθε πέντε χρόνια μετά την έναρξή της και παρά το γεγονός ότι οι ποινικοί ανακριτές εισήλθαν στα πολύ βαθιά των διαδικασιών ανάθεσης των συγκεκριμένων συμβολαίων.

Ο φάκελος παραδόθηκε στην Γενική Εισαγγελία από τον Ιούλιο του 2017, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι δεν προέκυψε μαρτυρία που να στηρίζει με προϋποθέσεις επιτυχίας καταχώριση ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο.

Η Αστυνομία, πάντως, είχε εισηγηθεί την ποινική δίωξη συγκεκριμένων φυσικών και νομικών προσώπων έχοντας διεξαγάγει μια έρευνα που έφτασε μέχρι το διαβόητο φορολογικό παράδεισο των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Μέσα από το φάκελο που παρέδωσε στο Γενικό Εισαγγελέα στις 31 Ιουλίου 2017, η Αστυνομία εισηγήθηκε την ποινική δίωξη πέντε φυσικών και νομικών προσώπων, ανάμεσα στα οποία και πολύ γνωστά πρόσωπα.

Για την ακρίβεια, η Αστυνομία παρέδωσε δύο φακέλους στη Γενική Εισαγγελία, αλλά το ζουμί της υπόθεσης βρισκόταν στο φάκελο που αφορούσε στη διαδικασία κατακύρωσης των συμβολαίων C12 και C14 του αποχετευτικού της Λάρνακας.

Η ποινική έρευνα επικεντρώθηκε στις ενέργειες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων και του νομικού του συμβούλου κατά την κατακύρωση των δύο συμβολαίων, καθώς και στις ενέργειες της εργοληπτικής εταιρείας που κέρδισε τα δύο συμβόλαια και εξετάστηκε κατά πόσον δόθηκαν είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο μίζες για ευνοιοκρατική κατακύρωση των συμβολαίων.

Μεταξύ άλλων, οι ανακριτές εξασφάλισαν πρόσβαση και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταξύ άλλων και του τέως δημάρχου Λάρνακας και προέδρου του ΣΑΛ Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο οποίος ως γνωστό έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για εμπλοκή στο σκάνδαλο ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ Κόσιης και Πάφου.

Τάσος Περδίος

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.