Έκλεισε αιφνιδιαστικά το κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Κέντρο Υγείας Καϊμακλίου

Αιφνιδιαστικά έκλεισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες το κέντρο Ιατρείου Ψυχικής Υγείας στο Κέντρο Υγείας Καϊμακλίου χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση με αρμόδιους φορείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, οι σύνδεσμοι ασθενών και οι συντεχνίες επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Πρόκειται για ιατρείο με πολύχρονη παρουσία και τεράστια προσφορά στην ευρύτερη περιοχή Καϊμακλίου- Παλλουριώτισσας- Παλιάς Λευκωσίας.

Με ανακοίνωση το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για απροθυμία του ΟΚυΠΥ να αναπτύξει τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες αλλά και τη βήμα-βήμα συρρίκνωση των υπαρχουσών υπηρεσιών.

«Να σημειωθεί ότι τα ιατρεία Κοινοτικής Ψυχιατρικής δεν αποτελούν συνήθη εξωτερικά ιατρεία αλλά στελεχώνονται από διεπαγγελματικές πολυθεματικές ομάδες που εργάζονται για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας και την κοινωνική επανένταξη των ασθενών με ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, ουσιοεξαρτήσεις, και λόγω αυτής της συμβολής τους αποτελούν πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία και πρόνοια στον ιδιωτικό τομέα εντός ή εκτός ΓεΣΥ».

Η απόφαση για κλείσιμο της εν λόγω δομής Κοινοτικής Ψυχιατρικής δεν είναι η πρώτη. Έχει προηγηθεί το αναίτιο και σταδιακό κλείσιμο, τα τελευταία χρόνια, και άλλων ιατρείων ψυχικής υγείας των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥΠΥ και ειδικότερα των ιατρείων Αγίου Δομετίου, Ιδαλίου, Ακακίου, Ευρύχου καθώς και το Ιατρείο Μνήμης που απευθυνόταν σε ηλικιωμένους με διαταραχές μνήμης και συμπεριφοράς στα πλαίσια ανοϊκών συνδρόμων.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας να απαντήσουν ως προς τους λόγους της απόφασης τους συρρικνώσουν περαιτέρω τις Υπηρεσίες Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας.