Έκλεισε ο µήνας του µέλιτος και ξεκίνησε η κούρσα για τον θώκο της Κεντρικής Τράπεζας

Ακούγονται τα ονόµατα των Πατσαλίδη, Παντζαρή και Κωνσταντίνου, ενώ υπάρχουν φήµες για µυστική συµφωνία Χριστοδουλίδη - Παπαδόπουλου

Έκλεισε ο µήνας του µέλιτος στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το διαµοιρασµό των θέσεων που αναµένεται να κενωθούν το επόµενο διάστηµα, µε πιο σηµαντική αυτήν του ∆ιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η θητεία του Κωνσταντίνου Ηροδότου ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου 2024, σε ένα χρόνο από σήµερα.

Ο θώκος του ∆ιοικητή της ΚΤ θεωρείται εξαιρετικά σηµαντικός για τους αρχηγούς των κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον πρόεδρο του ∆ΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του να είναι ο ίδιος υποψήφιος Πρόεδρος στις επόµενες εκλογές. Αντίστοιχη έγνοια –για τους ίδιους λόγους– υπάρχει και στον ∆ΗΣΥ, ενώ και οι διοικήσεις των µεγάλων τραπεζών –Κύπρου και Ελληνικής– επιδεικνύουν µεγάλο ενδιαφέρον για το θέµα, καθώς τους αφορά άµεσα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφηµερίδας µας, τα δύο επικρατέστερα ονόµατα που ακούγονται αυτή τη στιγµή στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι του Χριστόδουλου Πατσαλίδη, και του Σταύρου Παντζαρή. Ο µεν πρώτος διετέλεσε για χρόνια πρωτοκλασάτο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου φτάνοντας µέχρι τη θέση του πρώτου αναπληρωτή διευθύνοντος συµβούλου, ενώ ήταν και επικεφαλής του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη για θέµατα οικονοµίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο δε δεύτερος, είναι διευθύνων σύµβουλος της Ernst & Young και ήταν από τους βασικούς υποψηφίους για τη θέση του Υπουργού Οικονοµικών.

Ακούγεται και το όνοµα του Χαράλαµπου Κωνσταντίνου, ο οποίος ήταν συντονιστής του προεκλογικού προγράµµατος του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά µε λιγότερες πιθανότητες.

Πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις ανέφερε στην εφηµερίδα µας ότι οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Νικόλας Παπαδόπουλος έχουν καταλήξει σε συµφωνία όσον αφορά τον διάδοχο του Κ. Ηροδότου. Παρά ταύτα, το όνοµα παραµένει επτασφράγιστο µυστικό µεταξύ των δύο, οι οποίοι δεν θέλουν µε τίποτα να ανοίξει τόσο γρήγορα η συζήτηση για τον θώκο του ∆ιοικητή για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εκτιµούν ότι θα προκύψουν τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς δόθηκαν υποσχέσεις σε πολλά πρόσωπα και δεύτερον, επειδή ανησυχούν ότι θα επηρεαστεί η χρηµατοπιστωτική σταθερότητα σε µια δύσκολη συγκυρία λόγω των εξελίξεων διεθνώς στον τραπεζικό τοµέα.

Σηµειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το όνοµα του νυν Υπουργού Οικονοµικών, Μάκη Κεραυνού, ο οποίος µέχρι πρόσφατα ήταν µέλος του ∆.Σ. της ΚΤ. Μάλιστα, πηγές από το χώρο των τραπεζών εκτιµούν ότι δεν είναι άσχετη η πρόσφατη επίθεση του Μ. Κεραυνού στον Κ. Ηροδότου, αλλά ούτε και η αναδίπλωσή του 24 ώρες αργότερα. Αντίθετα, όπως µας ανέφεραν, το περιστατικό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα προεκλογικά δεσµεύοµαι του Νίκου Χριστοδουλίδη

Οι πρόσφατες αναφορές του ΥΠΟΙΚ στη Βουλή ότι έχει στείλει επιστολές στον ∆ιοικητή της ΚΤ και τις διοικήσεις των τραπεζών «µε σαφέστατες υποδείξεις» για τα επιτόκια και τις εκποιήσεις και η προειδοποίηση ότι εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, η κυβέρνηση θα πάρει µέτρα, κινούνται εντός των προεκλογικών δεσµεύσεων του Ν. Χριστοδουλίδη.

Ενδεικτικά, ο τότε υποψήφιος και νυν Πτ∆ σε άρθρο του αναφέρθηκε στον «επιτοκιακό κίνδυνο», προσθέτοντας ότι «είναι σηµαντική η ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στο χρηµατοπιστωτικό σύστηµα, έτσι ώστε η σηµερινή συνθήκη να µην εκληφθεί σαν µια κερδοσκοπική ευκαιρία». Ανέφερε, µάλιστα, ότι µε την εκλογή του θα καλέσει τις τράπεζες, ώστε «να επιδιωχθεί ο περιορισµός της επίδρασης των αυξηµένων επιτοκίων στους δανειολήπτες µέσα από τη λελογισµένη χρήση της δυνατότητας αύξησης, την επανεξέταση των πολιτικών χρεώσεων, την αξιοποίηση του δανεισµού µε σταθερό επιτόκιο και την προληπτική διαχείριση των δανείων που κινδυνεύουν να µετατραπούν σε µη εξυπηρετούµενα σε συνεργασία µε τους δανειολήπτες».

Οι µετεκλογικές αποδεσµεύσεις και η αναδίπλωση του ΥΠΟΙΚ

Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή για συγκράτηση των επιτοκίων, το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση δεν µπορεί να εµπλακεί στην επιτοκιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυµάτων» και τόνισε «τη βαρύτητα που δίνουν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης» στο θέµα των εκποιήσεων.

Σηµειώνεται ότι την ίδια µέρα που ο Μ. Κεραυνός ανέφερε στη Βουλή ότι έχει στείλει επιστολές στον ∆ιοικητή της ΚΤ και τις τράπεζες «µε σαφέστατες υποδείξεις», η ΚΤ αποκάλυψε ότι «από τις 2 Νοεµβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασµένη πρόταση προς το ΥΠΟΙΚ» για τη δηµιουργία µηχανισµού επιβεβαίωσης του χρέους του δανειολήπτη πριν την εκποίηση. Παρά ταύτα, το ΥΠΟΙΚ δεν έκανε κανένα σχόλιο επί τούτου, ενώ παράλληλα απέρριψε µε έµµεσο τρόπο το ενδεχόµενο θεσµοθέτησης του κώδικα της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις.

Επισηµαίνεται επίσης ότι δύο µέρες µετά ο Πτ∆ ανακοίνωσε το διορισµό του Χρ. Πατσαλίδη στη θέση του ειδικού συµβούλου του για θέµατα Οικονοµίας.

Ο κύκλος επαφών του ∆ιοικητή και ο ρόλος της ΕΤΥΚ

Οι πληροφορίες ότι ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τον θώκο της ΚΤ έφτασαν και στα αυτιά του ∆ιοικητή Κ. Ηροδότου, ο οποίος ξεκίνησε κύκλο επαφών µε την κυβέρνηση, τα κόµµατα και τις τράπεζες.

Ο πρώτος του σταθµός ήταν φυσικά µε τον Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη. Στην επίσηµη ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο επίκεντρο βρέθηκε η θέση των τραπεζών ενόψει της διεθνούς κρίσης και ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον ∆ιοικητή ότι το τραπεζικό σύστηµα είναι ανθεκτικό και διαθέτει σηµαντική κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα. Σηµειώνεται όµως ότι η συνάντηση ορίστηκε πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση.

Ακολούθησαν κατά σειρά οι συναντήσεις του ∆ιοικητή µε την πρόεδρο του ∆ΗΣΥ, τις ηγεσίες των τραπεζών και τον πρόεδρο του ∆ΗΚΟ. Επισηµαίνεται ότι ο ∆ιοικητής της ΚΤ είχε συνάντηση και µε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, ωστόσο αυτή περιορίστηκε στο θέµα των επιτοκίων και των εκποιήσεων.

Εν τω µεταξύ, ρόλο στα τεκταινόµενα διεκδικεί και η ΕΤΥΚ, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Τρέχουν» τα επιτόκια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί

Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το παρασκήνιο για τον θώκο της Κεντρικής Τράπεζας, τρέχουν µε µεγάλη ταχύτητα οι αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων καθώς και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί.

Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΚΤ, οι κυπριακές τράπεζες έχουν τα πιο ψηλά επιτόκια στα δάνεια των επιχειρήσεων, αλλά και τα πιο χαµηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Στα δάνεια ο µέσος όρος είναι 4,61%, ενώ στην ευρωζώνη 3,85%. Επίσης, στις καταθέσεις ο µέσος όρος είναι 0,69%, ενώ στην ευρωζώνη 2,28%. Σηµειώνεται ότι ο Χρηµατοοικονοµικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου δήλωσε πρόσφατα ότι προκύπτουν υπερκέρδη στις τράπεζες και ακόµη µεγαλύτερα κέρδη στις εταιρείες εξαγοράς δανείων.

Εν τω µεταξύ, στην ηλεκτρονική πλατφόρµα των πλειστηριασµών είναι αναρτηµένες 1.174 ειδοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι τόσο ο ∆ιοικητής της ΚΤ όσο και ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκαν ότι δεν εφαρµόζεται ο κώδικας της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις. Το ΑΚΕΛ έχει θέσει έντονα το θέµα της προστασίας των δανειοληπτών, αλλά µέχρι στιγµής δεν υπάρχει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy