Εκλογές2021: Ράνια Γεωργίου: Να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία, υγεία και το κράτος πρόνοιας

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Πολιτισμικές Διαστάσεις της Εκπαίδευσης και στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία. Από το 2000 μέχρι σήμερα είναι δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Είναι μέλος της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, γενική αντιπρόσωπος της ΠΟΕΔ και οργανωτική γραμματέας του επαρχιακού γραφείου ΠΟΕΔ στη Λεμεσό, ενώ μετέχει ενεργά σε αρκετές εθελοντικές οργανώσεις. Η Ράνια Γεωργίου, διεκδικώντας μια θέση στη Βουλή μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, παραθέτει τις απόψεις και εκτιμήσεις της σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου θέτοντας τις δικές της προτεραιότητες.

Ποιο το κίνητρο για να εμπλακείς ενεργά στην πολιτική διεκδικώντας μια έδρα μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ;

Η συμμετοχή μου στην εκλογική αυτή διαδικασία υπηρετεί την έντονή μου ανάγκη να ακουστούν ακόμα πιο σθεναρά οι προοδευτικές ιδέες της Αριστεράς για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά της ελευθερίας έκφρασης, για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους, του σεξισμού και της ομοφοβίας, τη διάκριση Εκκλησίας – κράτους, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, υγείας και κράτους πρόνοιας και κυρίως την προώθηση της επανένωσης της πατρίδας μας. Ο μοναδικός πολιτικός χώρος ο οποίος έχει ξεκάθαρες και διαχρονικά σταθερές θέσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι το ΑΚΕΛ και γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις για να μεγαλώσει και να πλατειάσει.

Πού οφείλεται η μικρή γυναικεία παρουσία στη Βουλή και σε άλλα πολιτειακά αξιώματα και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει;

Η υποαντιπροσώπευση γυναικών έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές δομές εξουσίας που διαιωνίζονται και οι οποίες έκλεισαν σε στεγανά τους έμφυλους ρόλους για δεκαετίες. Ο σεξισμός είναι διάχυτος παντού. Ξεκινάει να αναπαράγεται από την παιδική κιόλας ηλικία με μηχανισμούς όπως η έμμεση προώθηση έμφυλων ρόλων μέσα από τα παιχνίδια, τα σχολικά εγχειρίδια, τη λογοτεχνία κ.λπ. Αν καταφέρουμε μέσα από τη δημόσια παιδεία να ανατρέψουμε τα έμφυλα στερεότυπα, αν συνειδητά επενδύσει η Πολιτεία σε πολιτικές που ενισχύουν τη συμμετοχή γυναικών και αν τα ίδια τα κόμματα τολμήσουν να αυξήσουν και να συμπεριλάβουν γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, τότε θα δούμε πραγματική βελτίωση σε όλες τις πτυχές που διέπουν τη δημόσια και ιδιωτική ζωή. Η αλλαγή δεν έρχεται μόνο μέσα από την υιοθέτηση νομοθεσιών, αλλά και μέσα από την πίεση της ίδιας της κοινωνίας. Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το γεγονός πως όλο και περισσότερες γυναίκες (και άντρες) ορθώνουν ανάστημα ενάντια στο σεξισμό και την πατριαρχία κτίζοντας κοινότητες αλληλοϋποστήριξης και ενδυνάμωσης.

Πού αποδίδεις την απαξίωση των νέων για τους πολιτικούς και τα κόμματα; Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το φαινόμενο;

Είναι μύθος ότι οι νέοι είναι απολιτίκ και απαθείς. Η πρόσφατη μεγαλειώδης πορεία ενάντια στη διαφθορά οργανώθηκε και ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από συλλογικότητες και οργανώσεις στις οποίες κυρίως συμμετέχουν νέοι άνθρωποι. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε πως την αποστροφή και την απαξίωση προς τους πολιτικούς και τα κόμματα δεν την αισθάνονται μόνο οι νέοι, αλλά ολόκληρη η κοινωνία. Και αυτή η αποστροφή μεγαλώνει σε περιόδους ακραίων ανισοτήτων, όπως αυτή που διανύουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτό μπορεί να ανατραπεί αν αποδυναμώσουμε με την ψήφο μας τα κόμματα που προωθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν το κεφάλαιο και ποδοπατούν τις εργατικές κατακτήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να τεθούν, ώστε να λειτουργήσει ένα κοινωνικό και δίκαιο κράτος προς όφελος των νέων ανθρώπων και των ασθενέστερων τάξεων;

Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο αφού αυτό που προώθησε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς, οδηγώντας στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας να τεθούν ως προτεραιότητα η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, το πάντρεμα επιστήμης και πολιτικής για να λαμβάνονται αποφάσεις βασισμένες στην επιστήμη, οι πράσινες πολιτικές οι οποίες σέβονται τον φυσικό πλούτο και κυρίως οι πολιτικές που εστιάζουν στη συμπερίληψη και στην αφαίρεση εμποδίων για να μην αποκλείονται ευάλωτες ομάδες από την ισότιμη πρόσβαση.

Ποιες οι προτεραιότητές σου για τη Λεμεσό;

Η Λεμεσός, μια πόλη με ισχυρή ιστορία, φυσικό πλούτο, πολιτιστική κληρονομιά και πλούσια πνευματική ζωή, μπορεί να γίνει υπόδειγμα σύγχρονης πόλης με όμορφους αστικούς χώρους στους οποίους θα ευημερεί η φύση και ο άνθρωπος μέσα από μια συμβιωτική και όχι ανταγωνιστική σχέση. Οραματίζομαι μια πόλη με υπηρεσίες και δομές προσβάσιμες για όλους, μια πόλη συμπεριληπτική χωρίς περιοχές με γκέτο ή ελιτισμό. Μια πόλη ανθρώπινη, ζωντανή και πολυπολιτισμική που θα μειώνει συνεχώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και θα δίνει ίσες ευκαιρίες προς όλους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.