«Εκλογές» με επίκεντρο την προστασία και ανάδειξη της τουρκοκυπριακής ταυτότητας

Η αποχή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των «εκλογών»

Είναι άμεση και ορατή η παρέμβαση της Τουρκίας στις «εκλογές» για την ανάδειξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στα κατεχόμενα προηγείται ο Ακιντζί και ακολουθούν στήθος με στήθος οι Τατάρ και Ερχιουρμάν

Η αποχή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των «εκλογών»

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

Στην τελική ευθεία προς την κάλπη βαδίζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς απομένουν τρεις εβδομάδες (11/10) για τη διεξαγωγή των δέκατων  «προεδρικών εκλογών», υπό τη σκιά της πανδημίας και του οικονομικού αντίκτυπου της. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας CMIRS, με τη συμμετοχή 500 ατόμων που κατοικούν στα βόρειο μέρος της Κύπρου, καταγράφει ότι η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε  τους Τουρκοκύπριους να ασχολούνται περισσότερο με την Οικονομία, ενώ το Κυπριακό οπισθοχώρησε. Όσον αφορά την πρόθεση «ψήφου», για τον πρώτο γύρο των «εκλογών» η δημοσκόπηση δείχνει ξεκάθαρη επικράτηση του Ακιντζί με 23,6%, ενώ η δεύτερη θέση θεωρείται ντέρμπι μεταξύ Τατάρ και Ερχιουρμάν, με 10,8% και 9,2% αντίστοιχα. Επίσης, το 22,6% των συμμετεχόντων δεν έχει αποφασίσει ποιον θα «ψηφίσει», ενώ το 14,6% από αυτούς δήλωσαν ότι ήταν αναποφάσιστοι και το 15,8% ότι θα τηρήσουν αποχή.

Τρεις αναλυτές μιλούν στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» και εκφράζουν τις δικές τους εκτιμήσεις για την «προεκλογική» εκστρατεία  των «υποψηφίων», τονίζοντας ότι η προστασία και ανάδειξη της κυπριακής ταυτότητας είναι στο επίκεντρο της ατζέντας των Ακιντζί και Ερχιουρμάν, σε αντίθεση με τους Τατάρ, Οζερσάι και Αρικλί που προβάλλουν μία τουρκική ταυτότητα. Υπολογίζουν, δε, ότι η αποχή θα είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των «εκλογών» και ο «υποψήφιος» με τις λιγότερες απώλειες θα κόψει το νήμα πρώτος.

 

Τζενκ Μουτλούγιακαλι: Λιγότερο Κυπριακό  και αναμέτρηση της τουρκοκυπριακής ταυτότητας με την τουρκική

119954183 3519499718071773 7721758528884292147 N

«Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται υπό τη σκιά του Covid-19 και αυτό το γεγονός επηρέασε την παραδοσιακή “εκλογική” κουλτούρα που επικρατούσε σε προγενέστερες “εκλογικές” αναμετρήσεις, όπου οι “υποψήφιοι” έρχονταν σε στενότερη επαφή με τους “ψηφοφόρους”», ανέφερε ο αρχισυντάκτης της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν», Τζενκ Μουτλούγιακαλι, και τόνισε ότι το Κυπριακό λαμβάνει περιορισμένη προβολή στην «προεκλογική» εκστρατεία, ενώ κυρίαρχο θέμα αποτελεί η ταυτότητα, όπου συγκρούεται η κυπριακή με την τουρκική.

 

Ο κ. Μουτλούγιακαλι προβλέπει ότι η συμμετοχή στις «εκλογές» θα είναι αρκετά χαμηλή και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβασή τους, προσθέτοντας ότι όποιος «υποψήφιος» από τους Ερχιουρμάν, Ακιντζί και Τατάρ κατορθώσει να έχει τη λιγότερη αποχή από τη δεξαμενή των «ψηφοφόρων», θα είναι και ο νικητής.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι είναι άμεση και ορατή η παρέμβασή της στις «εκλογές».

«Για παράδειγμα, ο “πρέσβης” της Τουρκίας είχε μία ιδιωτική συνάντηση με μερικά στελέχη από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Τατάρ. Επιπλέον, ορισμένοι ηγέτες του κόμματος κλήθηκαν στην Άγκυρα. Ιστορικά, παρατηρούμε ότι υπάρχουν παρόμοιες σκηνές σε όλες τις ”προεδρικές εκλογές”», εξήγησε.

 

Μ. Σιακαλλή: H πρωτιά Ακιντζί είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Κυπριακό

119970977 981677118926652 5238754073483789684 N

Με τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη, αρκετοί Τ/κ έχουν χάσει την ελπίδα τους για επίλυση του Κυπριακού, καθώς ακόμη και στο σενάριο να οδηγηθούμε σε συνομιλίες μία μερίδα της τ/κ κοινότητας δεν θεωρεί ότι θα προκύψει κάτι θετικό», ανέφερε η τουρκολόγος Μαρία Σιακαλλή. Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση που δείχνει μία πτώση των Τ/κ για το ενδιαφέρον τους στο Κυπριακό, η κα Σιακαλλή ανέφερε ότι η πανδημία και οικονομική κατάσταση που επέφερε έχει επισκιάσει τους υπόλοιπους τομείς.

 

Εξηγεί ότι η πρωτιά του Ακιντζί στις δημοσκοπήσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις θέσεις που έχει γύρω από το Κυπριακό και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί και από τις απόψεις που εκφράζουν οι ίδιοι οι οπαδοί του. «Υπάρχουν πολλά άτομα που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει, ενώ στο άμεσο μέλλον η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα αναμένεται να επιδεινωθεί. Οπόταν υπάρχουν αρκετά “ελαφρυντικά” γιατί οι Τ/κ έχουν στρέψει την προσοχή τους περισσότερο στην οικονομία παρά στο Κυπριακό αυτή την εποχή. Επίσης, η προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλει στην τ/κ κοινότητα τον δικό της υποψήφιο και τη δική της πολιτική γραμμή προκαλεί μία αντίδραση στους Τ/κ. Ως εκ τούτου, η αντίδραση οδηγεί στην περαιτέρω ανάδειξη της κυπριακής τους ταυτότητας».

 

H κα Σιακαλλή πρόσθεσε ότι η ενέργεια της λεγόμενης κυβέρνησης να μη διενεργεί τεστ από τους επισκέπτες από την Τουρκία, για να ικανοποιήσει τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες των καζίνο, η οποία επέφερε και τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση των «εκλογών», καθώς δεν είναι μόνο οι «ψηφοφόροι» της Αριστεράς που επέκριναν αυτή την ενέργεια αλλά και της Δεξιάς.

 

Κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά  των ψηφοφόρων Ακιντζί και Ερχιουρμάν

 

Αναλύοντας τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων των υποψηφίων των Ερχιουρμάν και Ακιντζί, η κα Σιακαλλή παρατήρησε ότι έχουν αρκετά κοινά, αναφέροντας ότι προέρχονται κυρίως από την εργατική και μεσοαστική τάξη αλλά και μία μικρή μερίδα της ελίτ της τ/κ κοινότητας. «Από πολιτικής άποψης, είναι άτομα που θεωρούνται αριστεροί ή προοδευτικοί και σε μεγάλο βαθμό αντι-εθνικιστές».

 

Διαχρονικός εκφραστής  της συντηρητικής δεξιάς ο Τατάρ

Όσον αφορά τις πολιτικές Οζερσάι, η τουρκολόγος δήλωσε ότι όχι μόνο εναντιώνονται σε μία λύση στη βάση της ΔΔΟ, αλλά πλέον τοποθετείται ξεκάθαρα για λύση δύο κρατών αλλάζοντας αρκετά τη φρασεολογία που χρησιμοποιούσε προ τριετίας.

Αιτιολογώντας την πολιτική του, τονίζει ότι μετά από τόσα χρόνια συνομιλιών με την ε/κ πλευρά δεν έχει προκύψει κάτι θετικό, οπόταν η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών.

 

Κατά την κα Σιακαλλή, ο Τατάρ είναι πιο συνεπής στην πολιτική του γραμμή, καθώς είναι ο διαχρονικός εκφραστής της συντηρητικής Δεξιάς ακολουθώντας τις πολιτικές της Άγκυρας. «Είναι ο πολιτικός διάδοχος του Ντενκτάς, κρατώντας το εθνικιστικό του αφήγημα που θεωρεί την Τουρκία ως μητέρα-πατρίδα».

 

Ελένη Πλουτάρχου: Ο Ερχάν Αρικλί ο υποψήφιος με την πιο έντονη εθνικιστική φρασεολογία

119952674 321338302425382 8992701533179409476 N

 

«Μεταξύ των υποψηφίων για τις λεγόμενες “προεδρικές εκλογές” στα κατεχόμενα διακρίνονται, ή καλύτερα ξεχωρίζουν, οι ακόλουθοι τρεις, οι οποίοι είναι οι κομματικοί -Ερσίν Τατάρ εκ μέρους του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Τουφάν Ερχιουρμάν εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ο Ερχάν Αρικλί εκ μέρους του Κόμματος Αναγέννησης (κόμμα των εποίκων), ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι», επεξήγησε η ειδικός στα θέματα Ιστορίας -Πολιτικής, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Ελένη Πλουτάρχου.

 

Αναλύοντας τις πολιτικές που προτάσσουν οι «υποψήφιοι», η κα Πλουτάρχου υπογραμμίζει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει την ανάγκη ο κόσμος να είναι συμμέτοχος στη διαδικασία επανένωσης και να εμπλακούν κόμματα και νεολαία ώστε να γίνει εφικτή μία βιώσιμη λύση και για τις δύο πλευρές.

 

«Το περιεχόμενο της λύσης, όπως υποστηρίζει o κ. Ακιντζί, θα πρέπει να είναι πρωτίστως οι άνθρωποι, ενώ ίσως είναι ο μοναδικός “υποψήφιος” που έχει ψηλά στην “προεκλογική” του ατζέντα το Κυπριακό. Επίσης, τοποθετείται ξεκάθαρα ως προς τη λύση που επιθυμεί, που είναι αυτή της ΔΔΟ».

 

Η κα Πλουτάρχου παρατηρεί ότι ο κ. Τατάρ μιλάει πλέον ξεκάθαρα για λύση δύο κρατών, ενώ, σύμφωνα με την «προεκλογική» του εκστρατεία, οι δύο «λαοί», Ε/κ και Τ/κ, όπως δηλώνει, θα μπορούν να συνεργαστούν στο μέλλον απαλλαγμένοι από το παρελθόν που τους επιβαρύνει.

 

«Ο κ. Ερχιουρμάν αναφέρει ότι για τα επόμενα χρόνια είναι επιτακτική η ανάγκη για έναν “πρόεδρο” που θα είναι πιο ενεργός στο εξωτερικό υπέρ και στο όνομα των Τ/κ. Σκοπός της προεκλογικής του εκστρατείας είναι να σφυρηλατήσει τη δική τους ταυτότητα και κουλτούρα. Όσον αφορά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, δηλώνει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για τα εσωτερικά ζητήματα κυρίως. Δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση και στα θέματα υγείας, άθλησης και παιδείας».

 

Εξηγεί ότι κύρια πολιτική του μέλους της λεγόμενης «βουλής», Ερχάν Αρικλί, του οποίου είναι γνωστή η συμμετοχή στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στο οδόφραγμα της Δερύνειας, είναι η διασφάλιση της επιβίωσης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Είναι ο υποψήφιος με την πιο έντονη εθνικιστική φρασεολογία και υποστηρίζει ότι το ψευδοκράτος μπορεί να ανακηρυχθεί ως ανεξάρτητο με την “εκλογή” του. Παράλληλα, κατηγορεί τους Ερχιουρμάν και Ακιντζί για ενδοτισμό προς την ε/κ πλευρά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.