Εκλογές – σήμα για αλλαγή πορείας

Του Βαλεντίνου Φακοντή*

 

Οι βουλευτικές εκλογές είναι κοντά. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν τη σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επόμενη πενταετία. Αυτή είναι η φύση κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Όμως αυτή ειδικά η αναμέτρηση έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό. Οι πολίτες καλούνται να αποδοκιμάσουν όλες εκείνες τις πρακτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη που μας έφεραν στο περιθώριο της διεθνούς ζωής.

Ποτέ ξανά η Κύπρος δεν έφτασε στο επίπεδο να θεωρείται κράτος συνώνυμο της διαφθοράς. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μάς ενημερώνουν για το πώς φτάσαμε σε αυτόν το διασυρμό. Θεσμοί της ΕΕ όπως η Επιτροπή ή η Γενική Εισαγγελία έχουν την Κύπρο στην πρώτη γραμμή των ερευνών τους για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Όλα τα πιο πάνω διασυνδέονται με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τον τρόπο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη το χειρίστηκε.

Παρακολουθήσαμε τις καταθέσεις στην Ερευνητική Επιτροπή, όπου οι υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη και άλλοι παραδέχονται: καμιά δέουσα επιμέλεια, πρόχειρα, βιαστικά, όλα στο πόδι. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους: χορήγηση διαβατηρίων σε πρόσωπα με μαύρο παρελθόν, αλλά και χορήγηση διαβατηρίων σε πρίγκιπα από τη Σαουδική Αραβία που διέθεσε το αεροπλάνο του για να πάρει την οικογένεια Αναστασιάδη σε διάφορα ταξίδια στις Σεϊχέλλες.

Ένας πρόεδρος-δικηγόρος και επίσης υπουργοί-δικηγόροι υποβάλλουν αιτήσεις για απόκτηση διαβατηρίων από πελάτες τους και ταυτόχρονα είναι τα πρόσωπα που λαμβάνουν την τελική απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό συνιστά σύγκρουση συμφέροντος και σε μια χώρα που λειτουργεί το κράτος δικαίου δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Δυστυχώς, η μη τήρηση του κανόνα της εξαίρεσης, ή της αυτοεξαίρεσης, δημιουργεί πλήθος από ερωτηματικά γιατί δεν λειτούργησε η αυτονόητη εξαίρεση όσων είχαν τη διπλή ιδιότητα του δικηγόρου-αιτητή και του μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι πολίτες έχουν γνώση των όσων γίνονταν. Δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις τους στην εικόνα της Κύπρου. Οι εκλογές προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα: κάθε πολίτης να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας για όσους μας ρεζίλεψαν σε όλο τον κόσμο. Με τη συμμετοχή μας στις εκλογές, με την ψήφο μας να ζητήσουμε διαφάνεια και χρηστή διοίκηση.

Με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στην επαρχία Πάφου λαμβάνω μέρος στον αγώνα για να αλλάξουμε τα πράγματα. Θέλουμε να φέρουμε καλύτερες μέρες για τους εργαζομένους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Πυξίδα μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η στήριξη των πιο αδικημένων, κάτι για το οποίο το κόμμα μας αγωνίζεται από την ίδρυσή του.

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Πάφου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.