Εκλογές Τουρκία: Και επίσημα υποψήφιος της αντιπολίτευσης ο Κιλιτσντάρογλου

Κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποδείχθηκε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά από ομόφωνη απόφαση της «Εθνικής Συμμαχίας» των 6 κομμάτων που συνήλθαν τη Δευτέρα στα γραφεία του Κόμματος Ευδαιμονίας.

Η ανακοίνωση έγινε από τον αρχηγό του Κόμματος Ευδαιμονίας Τεμέλ Καραμολάογλου. Έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Ευδαιμονίας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χιλιάδες κόσμου που φώναζαν συνθήματα όπως «Η ελπίδα του λαού ο Κιλιτσντάρογλου» και «Ενωμένοι θα κερδίσουμε».

«Το τραπέζι μας είναι το τραπέζι της ειρήνης και της αδελφοσύνης. Με τη βοήθεια του Θεού θα πετύχουμε μαζί. Ως Εθνική Συμμαχία θα κυβερνήσουμε την Τουρκία μέσω διαβουλεύσεων και συναίνεσης», είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην πρώτη του σύντομη ομιλία και ανακοίνωσε ότι στην περίοδο αυτή της μετάβασης στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι ηγέτες των άλλων κομμάτων της Συμμαχίας θα είναι Αντιπρόεδροι. Όπως είπε, συμφώνησαν στη μετάβαση σε ένα ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα.

Πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι έξι ηγέτες υπέγραψαν τον «Οδικό Χάρτη της Διαδικασίας Μετάβασης στο Ενισχυμένο Κοινοβουλευτικό Σύστημα». Σύμφωνα με το 12ο άρθρο του κειμένου, οι δήμαρχοι Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς θα γίνουν αντιπρόεδροι «την κατάλληλη στιγμή». Σημειώνεται ότι αυτός ήταν ο όρος της ηγέτιδας του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, για να επιστρέψει στο τραπέζι των έξι.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.