Εκλογή Μαυρογιάννη για να υπάρξει ξανά ελπίδα στο Κυπριακό

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Δεν πρόκειται για κινδυνολογία, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος, αν συνεχίσει η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ, είτε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου είτε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να έχουμε περαιτέρω διολίσθηση στο εθνικό μας θέμα. Με Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος να βρεθούμε  ενώπιον διχοτομικών νατοϊκών σχεδίων και να οδηγηθούμε στην οριστική διχοτόμηση ή προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών μας στην Τουρκία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για «τσουνάμι» εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά φαίνεται πως τον παρέσυρε και τον ίδιο… Έμεινε εγκλωβισμένος παρακολουθώντας με αδράνεια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών. Αντίθετα, είδαμε πολλά βήματα οπισθοδρόμησης, όπως το άνοιγμα για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, χαϊδέματα της Τουρκίας και ως αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει την εποπτεία της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Τιτίνα Λοϊζίδου.


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε, προέτρεπε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν, διεκδικεί σήμερα το αξίωμα του Προέδρου, έχοντας δίπλα του τον Μαρίνο Σιζόπουλο και την Ελένη Θεοχάρους, οι οποίοι απορρίπτουν τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η πολιτική Χριστοδουλίδη περί «θωράκισης» της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω διμερών και τριμερών συνεργασίων μάς οδήγησε σε τραγικά αδιέξοδα και σε νέα τετελεσμένα.

Η μόνη ελπίδα για να επανέλθει το Κυπριακό στις σωστές ράγες των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση λύσης ΔΔΟ είναι η εκλογή του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Α. Μαυρογιάννης στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το οποίο εργάζεται μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και άλλες προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων με κοινό στόχο να εξευρεθούν τρόποι το συντομότερο για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ο κ. Μαυρογιάννης δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων ως καταλυτικό παράγοντα για λύση του Κυπριακού. Είναι η μόνη αξιόπιστη πρόταση για να υπάρξουν ξανά σοβαρές πρωτοβουλίες από πλευράς του Γ.Γ. του ΟΗΕ και από τη διεθνή κοινότητα και να υπάρξει συμφωνημένη βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από το κεκτημένο, όπως το έχουμε αφήσει στο Κραν Μοντανά.

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.