Εκλογική καινοτοµία αµοιβαίου οφέλους

Του Νίκου Γ. Σύκα*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, ο κατακερµατισµός και η πρωτοφανής ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, σε συνδυασµό µε τα επίµονα υψηλά ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου, παρέχουν τη δυνατότητα στα κόµµατα –µε δόρυ τη δηµιουργικότητα και την καινοτοµία– να διεισδύσουν σε τεράστιες δεξαµενές ψηφοφόρων που είναι ακόµα διαθέσιµες.
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται µια εκλογική καινοτοµία, η οποία θα µπορούσε να δώσει το πλεονέκτηµα στην πολιτική παράταξη που θα επέλεγε να την εφαρµόσει.

Συγκεκριµένα, εισηγούµαι την εξαγγελία ενός νέου Σχεδίου µε τίτλο «Τοπικές καινοτοµίες – ευρωπαϊκός αντίκτυπος» µε κύριο άξονα τη δηµιουργία Περιφερειών Καινοτοµίας που να καλύπτουν όλους τους δήµους και τις κοινότητες της Κύπρου.

Στόχος του Σχεδίου «Τοπικές καινοτοµίες – ευρωπαϊκός αντίκτυπος» είναι η ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών και λύσεων, λαµβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, τις δυνατότητες και κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της κάθε περιοχής.

Οι νέες καινοτοµίες θα πρέπει να παράγουν πρόσθετη αξία τόσο σε τοπικό/περιφερειακό όσο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Μέσα από το έργο αυτό οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν στον µέγιστο δυνατό βαθµό τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράµµατα όπως είναι ο Ορίζοντας Ευρώπη, η Ψηφιακή Ευρώπη, τα ταµεία της πολιτικής συνοχής κ.ά.

Το προτεινόµενο πρόγραµµα θα συντονίζεται σε διαρκή βάση από την Οµάδα Μελετών -µε ειδικές γνώσεις και πείρα σε θέµατα καινοτοµίας- του πολιτικού κόµµατος που θα επέλεγε να το υλοποιήσει.

Η βοήθεια και καθοδήγηση που θα παρέχεται προς τις Τοπικές Αρχές, τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και τους δηµιουργούς:
α) Αφορά την ετοιµασία των προτάσεων για διεκδίκηση χρηµατοδότησης από ευρωπαϊκά και άλλα προγράµµατα και
β) καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο της καινοτοµίας -από την έρευνα και την ανάπτυξη της αρχικής ιδέας µέχρι το µετασχηµατισµό της σε καινοτοµία.

Η πρωτοβουλία «Τοπικές καινοτοµίες – ευρωπαϊκός αντίκτυπος» µπορεί να εξαγγελθεί προεκλογικά σε δηµοσιογραφικές διασκέψεις και συγκεντρώσεις σε κάθε επαρχία ξεχωριστά στο πλαίσιο των οποίων οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα πραγµατοποιούν περιοδείες και επιτόπου επισκέψεις σε δήµους και Συµπλέγµατα Κοινοτήτων.

Τα αποτελέσµατα των επικείµενων Ευρωεκλογών σε µεγάλο βαθµό θα κριθούν από την πολιτική δηµιουργικότητα, τις καινοτόµες προτάσεις και τη στρατηγική επικοινωνίας.
Μια έξυπνη κίνηση στην προεκλογική σκακιέρα µπορεί να προσδώσει πολιτική υπεραξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα, δηµιουργώντας ταυτόχρονα αµοιβαίο όφελος / κοινό καλό (π.χ. πιο βιώσιµους και ανθεκτικούς οικισµούς).

*Σύµβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας & Καινοτοµίας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.