Εκλογικής φύσης αλλαγές στη μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Οδηγείται στη Βουλή η πρώτη παρτίδα τροποποιήσεων και ακολουθεί η δεύτερη

 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη παρτίδα των τροποποιητικών κυβερνητικών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αναμένεται ότι εντός του καλοκαιριού το Υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει στη Βουλή ακόμη μια παρτίδα που θα ρυθμίζουν επιμέρους, τεχνικής φύσης θέματα. Τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν κυρίως σε εκλογικά θέματα, αφού η Βουλή τα έθεσε ως προτεραιότητα προκειμένου να συζητηθούν προτού πλησιάσουμε στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων όπως θα γίνει στους ελεύθερους δήμους. Για τους Δήμους Στροβόλου και Πάφου, που παραμένουν μόνοι τους, οι αντιδήμαρχοι θα εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο (όπως γίνεται σήμερα και όχι άμεσα από το λαό, όπως θα γίνεται στους υπόλοιπους δήμους που θα προκύψουν μέσα από τις συνενώσεις).

Επίσης, από τη δεύτερη κατανομή εδρών αποκλείονται οι μεμονωμένοι υποψήφιοι αλλά όχι οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων.

Σε ό,τι αφορά την αντιμισθία των αντιδημάρχων, γίνεται κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων, προκειμένου να αποφευχθεί η δυσανάλογη αντιμισθία που θα δημιουργείτο μεταξύ αυτών που εκλέγηκαν από 50-100 εκλογείς. Δηλαδή, για τις κοινότητες που θα γίνουν δημοτικά διαμερίσματα, που οι εκλογείς δεν ξεπερνούν του 50, οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 20% της μισθοδοσίας του δημάρχου. Για 50-100 εκλογείς θα λαμβάνουν το 30% της αντιμισθίας του δημάρχου. Για να λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας (ανώτατο ποσό), οι εκλογείς πρέπει να ξεπερνούν τους 1000.

Για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς το νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία του νομοτεχνικού ελέγχου και θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μόλις αυτός ολοκληρωθεί. Στόχος είναι να ρυθμίσει θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και τη δικαιοδοσία των Οργανισμών στα υφιστάμενα αποχετευτικά συστήματα που λειτουργούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Οι ΟΕΔΑ, που σήμερα ανήκουν στο Υπουργείο Γεωργίας, θα μεταφερθούν το 2029 στους Επαρχιακούς Οργανισμούς αντί από το 2024. Η αντιμισθία του προέδρου θα καθορίζεται μέσα από τον προϋπολογισμό και όχι σε σχέση με το μισθό του βουλευτή.

Αναβολή του «κότα» θητειών

Με τη μεταρρύθμιση τίθεται ανώτατο όριο εκλογής τις τρεις θητείες. Ωστόσο αποφασίστηκε όπως εφαρμοστεί από το 2029, οπότε όσες θητείες και να έχει εκλεγεί κάποιος, θα δικαιούται να διεκδικήσει και τον ερχόμενο Μάιο.

 

 

Χωρίς νομικό υπόβαθρο
Στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της προσφυγής του Δήμου Αγλαντζιάς, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε εξετάζοντας τα όσα έγιναν.
Σε ανακοίνωσή του ο δήμος αναφέρει ότι η απόφαση του Ανωτάτου να κρίνει την προσφυγή ως εκπρόσθεσμη, μη εφαρμόζοντας προηγούμενη νομολογία, σύμφωνα με την οποία η προθεσμία αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου, «θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία των θεσμών».
Χαρακτηρίζει την απόφαση «πρωτοφανή» και ότι «δίνει την εντύπωση ότι έχει πολιτικό και όχι νομικό υπόβαθρο και η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει τον τόπο σε επικίνδυνες ατραπούς στο μέλλον».
Υποδεικνύει επίσης πως είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση δεν προχώρησε με κριτήριο το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά στη βάση άλλων συμφερόντων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy