Εκμετάλλευση εργατών από το Νεπάλ από Samsung & Panasonic

Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων, οι Samsung και Panasonic, αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες ότι εξαπατούν, εκμεταλλεύονται και αμείβουν ανεπαρκώς ξένους εργαζόμενους στη Μαλαισία. Πρόκειται για Νεπαλέζους εργάτες, οι οποίοι δουλεύουν τόσο στην αλυσίδα παραγωγής όσο και στην αλυσίδα ανεφοδιασμού των δύο εταιρειών, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, αλλά και να αμείβονται ελάχιστα σε σχέση με αυτό που δικαιούνται.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στην οποία οι Νεπαλέζοι εργάτες των δύο εταιρειών κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας τους, υφίστανται πολλαπλές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν για το ύψος των αμοιβών τους, ενώ την ίδια στιγμή τους παρακρατούν τα διαβατήρια και τους απειλούν με υψηλά πρόστιμα αν ζητήσουν να επιστρέψουν στο Νεπάλ πριν από την ολοκλήρωση του συμβολαίου τους.

Επίσης καταγγέλλουν ότι εξαναγκάζονται να εργάζονται τουλάχιστον 14 ώρες όρθιοι, χωρίς διάλειμμα, με αυστηρά προγραμματισμένες παύσεις ώστε να πηγαίνουν στην τουαλέτα, ενώ τους υποχρεώνουν, αν θέλουν προσληφθούν σε κάποια θέση να πληρώσουν έξοδα ύψους έως και 1.000 λιρών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που μίλησε με 30 μετανάστες εργάτες από το Νεπάλ, αν και κάποιοι εξ αυτών έχουν προσληφθεί απ’ ευθείας από τις εταιρείες Samsung και Panasonic, στην πλειονότητά τους εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι, από εταιρείες που προσλαμβάνουν προσωπικό και στη συνέχεια το διοχετεύουν σε άλλες εταιρείες.

Αν και οι δύο εταιρείες, Samsung και Panasonic, απαγορεύουν στους παρόχους τους να κατάσχουν τα διαβατήρια των εργατών και να τους χρεώνουν με έξοδα πρόσληψης, όλοι οι εργάτες ανέφεραν ότι έχουν πληρώσει τις 1.000 λίρες για να εξασφαλίσουν μια θέση κακοπληρωμένης και σκληρής εργασίας (στην Panasonic ένας εργάτης συσκευασίας λαμβάνει μηνιαίως 133 λίρες), ενώ τους παρακρατούν και τα διαβατήρια, παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται και από τους νόμους της Μαλαισίας.

Οι εργάτες υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό δεν μπορούν κινούνται ελεύθερα, ενώ διαρκώς κινδυνεύουν να συλληφθούν από την αστυνομία.

Επίσης καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν πριν από την πρόσληψής τους και ότι οι συνθήκες και οι όροι εργασίας που είχαν περιγράψει ήταν εντελώς διαφορετικοί.

Επιπλέον, αναφέρουν, αν ζητήσουν να φύγουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, θα πρέπει να πληρώσουν στις εταιρείες που τους προσέλαβαν πρόστιμο ίσο με τρεις ή τέσσερις μισθούς. Αν δε ο επόπτης δεν είναι ικανοποιημένος από την εργασία που προσφέρουν, μένουν απλήρωτοι ή δέχονται απειλές ακόμη και για τη ζωή τους.

Εξίσου άσχημες είναι και οι συνθήκες ζωής έξω από τον χώρο εργασίας, καθώς οι εργάτες αναγκάζονται να ζουν σε εστίες όπου 14 άτομα μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο και αναγκάζονται την ίδια σπασμένη τουαλέτα, η οποία βρίσκεται στον ίδιο χώρο με μια κουζίνα που ως μοναδική συσκευή έχει μια μονή εστία γκαζιού για μαγείρεμα.

Τι λένε οι εταιρείες

Οι δύο εταιρείες, μετά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αρνούνται κατηγορηματικά ότι φέρουν ευθύνη και ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν έρευνες για τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που εργάζονται για λογαριασμό τους στη Μαλαισία. Αναφέρουν ότι στη Μαλαισία είναι πάγια τακτική η πρόσληψη ατόμων μέσω των εταιρειών ενοικίασης υπαλλήλων, ωστόσο οι ίδιες απαγορεύουν τις παράνομες συμπεριφορές έναντι των εργατών.

Εκπρόσωπος της Samsung υποστήριξε ότι η εταιρεία «είναι δεσμευμένη στους όρους και τους κανόνες της Διεθνούς Συμμαχίας της Βιομηχανίας Ηλεκτρονικών (EICC) και συμμορφώνεται πλήρως με τον κώδικα δεοντολογίας»

Επισήμανε ότι δεν έχουν διαπιστώσει παρατυπίες και παραβιάσεις των κανόνων αυτών στη διαδικασία πρόσληψης εργατών, οι οποίοι «προσλαμβάνονται απ’ ευθείας από την εταιρεία», και υποσχέθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα των καταγγελιών.

Η Panasonic από την πλευρά της αντέδρασε στις καταγγελίες με μια γραπτή ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι προχωρά σε «πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας τις κατηγορίες αυτές, οι οποίες είναι πράγματι πολύ σοβαρές, και αν διαπιστωθεί ότι οι πάροχοί μας στη Μαλαισία έχουν παραβιάσει τους κανόνες ή τον νόμο, θα απαιτήσουμε άμεσα τη λήψη διορθωτικών μέτρων».

Και αφού αναφέρει ότι αναμένουν από όλες τις εταιρείες που παράγουν για λογαριασμό της Panasonic να συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες, τονίζει ότι δεν πρόκειται «να ανεχθεί παραβίαση αυτών των όρων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy