Έκοψαν χωράφια στον αναδασμό και τα έκαναν τουριστικά θέρετρα

Χωράφια τα οποία κόπηκαν στα πλαίσια του αναδασμού με σκοπό την αύξηση της γεωργικής γης βρέθηκαν σε οικιστικές και τουριστικές περιοχές και αξιοποιήθηκαν για αναπτύξεις και τουριστικά θέρετρα, σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στις οποίες ενδεχομένως να έτυχαν «ευνοϊκής μεταχείρισης» υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αναδασμού και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, για έξι Σχέδια Αναδασμού (Πύργου/2, Πάνω Αρόδων, Ύψωνα/2, Κιτίου-Σοφτάδων, Σκαρίνου και Μαρωνίου/3) στάλθηκαν στοιχεία στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορά συνολικά εννέα Σχέδια Αναδασμού στις επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου. Τα κυριότερα ευρήματα είναι τα εξής:

• Υπερβολική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σχεδίων από 7 – 16 χρόνια.

• Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Αναδασμού και του Τμήματος Κτηματολογίου και συγγενικά τους πρόσωπα πρώτου βαθμού ενδεχομένως να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

• Έγινε εκτεταμένη χρήση, ενδεχομένως και κατάχρηση, του δικαιώματος παραχώρησης εξαιρέσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεμαχίων με έκταση λίγο μεγαλύτερη από 4.000 τ.μ., που ήταν το ελάχιστο όριο για την ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας.

• Κατά την αναδιανομή των τεμαχίων της περιοχής αναδασμού Πύργου/2 παραχωρήθηκαν 106.083 τ.μ. επιπλέον σε ιδιώτες, σε βάρος της κρατικής ιδιοκτησίας.

• Τμήματα των περιοχών αναδασμού Παρεκκλησιάς, Κιτίου-Σοφτάδων και Πάνω Αρόδων εντάχθηκαν κατά τη διάρκεια των Σχεδίων σε οικιστικές ζώνες.

• Παρατηρήθηκε έντονη αλλαγή της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κατά την εξέλιξη των εργασιών των Σχεδίων, αφού δημόσιοι λειτουργοί και εταιρείες ανάπτυξης γης απέκτησαν ιδιοκτησίες στις εν λόγω περιοχές, ενέργειες οι οποίες επέφεραν πολυκερματισμό των κτημάτων και αποπροσανατολισμό από τη στόχευση του γεωργικού αναδασμού.

• Σε ορισμένες περιπτώσεις η εκτιμημένη αξία των τεμαχίων στις περιοχές αναδασμού παρουσίαζε μεγάλη απόκλιση από τη μετέπειτα τιμή πώλησης των τεμαχίων αυτών.

• Δεν προσκομίστηκαν για έλεγχο τα πληρεξούσια έγγραφα για τις περιπτώσεις ιδιοκτητών που εκπροσωπήθηκαν από τρίτο άτομο κατά την ψηφοφορία των Σχεδίων Αγίου Μάμα, Ύψωνα/2, Κιτίου-Σοφτάδων, Μαρωνίου/3, Μαζωτού, Παρεκκλησιάς και Πάνω Αρόδων, ενώ στην περίπτωση του Σχεδίου Σκαρίνου τα πληρεξούσια έγγραφα που προσκομίστηκαν για έλεγχο, είτε δεν αντιστοιχούσαν με τους αριθμούς των πληρεξουσίων που αναγράφονταν στους καταλόγους των ιδιοκτητών, είτε δεν αναγράφονταν σε αυτά οι αριθμοί ταυτότητας του ιδιοκτήτη και του πληρεξούσιου, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν ελλιπή και αναξιόπιστα.

• Από τον έλεγχο του Σχεδίου Σκαρίνου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία επικοινωνίας για 191 ιδιοκτήτες, των οποίων η περιουσία απαλείφθηκε και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολη η καταβολή της αποζημίωσης προς αυτούς, η οποία ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 288.062 ευρώ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy