Έκοψαν και έραψαν για να βολέψουν τις ασφαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις

Πρωτοφανές μπάχαλο με εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τα Ταμεία Προνοίας

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας άλλαξαν με το έτσι θέλω νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στην εναρμόνιση της Κύπρου με ευρωπαϊκή οδηγία για τα Ταμεία Προνοίας, προκειμένου να βολέψουν τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε χθες σε συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, το αναθεωρημένο κείμενο δεν πέρασε από το αρμόδιο θεσμοθετημένο σώμα, που είναι το Συμβούλιο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, αλλά ούτε από τη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Το ιστορικό

Το ιστορικό Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν στη συνεδρία, η ευρωπαϊκή οδηγία τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2016 και δόθηκε προθεσμία στα κράτη – μέλη για εναρμόνισή τους μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο η Κύπρος δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να εισπράξει προειδοποιητική επιστολή (αιτιολογημένη γνώμη). Για το λόγο αυτό ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε παράταση από την ΕΕ μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2020, ενώ ετοιμάστηκε νομοσχέδιο το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση. Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις των ασφαλιστικών εταιρειών και των εργοδοτικών οργανώσεων, τα δύο υπουργεία απέσυραν το νομοσχέδιο και κατέθεσαν νέο κείμενο, διαγράφοντας την υποχρέωση του εργοδότη εκεί και όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας σ’ αυτό να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι. Επίσης, επέφεραν αλλαγές προκειμένου να βολέψουν τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Με μπαγιάτικη έκθεση από τον Γενικό Εισαγγελέα

Μάλιστα, τα δύο υπουργεία ακολούθησαν πρωτοφανείς πρακτικές για να πετύχουν το σκοπό τους, αφού το νέο κείμενο κατατέθηκε στη Βουλή λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας από την ΕΕ και χωρίς να περάσει από το Συμβούλιο Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και τη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Επίσης, για την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή αξιοποιήθηκε η αιτιολογική έκθεση την οποία υπέγραψε ο Γενικός Εισαγγελέας για σκοπούς του πρώτου νομοσχεδίου, χωρίς να ενημερωθεί η Νομική Υπηρεσία για τις αλλαγές τις οποίες έγιναν.

«Μάχη» στην Ολομέλεια

Το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 7 Φεβρουαρίου, ώστε να αποφευχθεί το πρόστιμο από την ΕΕ. Αναμένεται ωστόσο ότι θα δοθεί «μάχη», αφού ο ΔΗΣΥ στηρίζει την ψήφιση του δεύτερου νομοσχεδίου με τις αλλαγές οι οποίες έγιναν για χάρη των εργοδοτών, ενώ το ΑΚΕΛ ετοιμάζει τροπολογίες με σκοπό την επαναφορά προνοιών του πρώτου νομοσχεδίου, οι οποίες είναι προς όφελος των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρία ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας και η αν. ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ζήτησαν από τη Βουλή την προώθηση αλλαγών για επαναφορά ιδιαίτερα της πρόνοιας για κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων στο Ταμείο Προνοίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy