Έκοψαν… νύχτα τα κυπαρίσσια, οργισμένοι οι κάτοικοι

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρήστου

Στην αποκοπή 22 κυπαρισσιών προχώρησαν τα ξημερώματα τα συνεργεία του τμήματος Δημοσίων Έργων που ανέλαβαν τις εργασίες για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Λάρνακος, στην Αγλαντζιά, στο ύψος της διασταύρωσης πριν την Πανεπιστημιούπολη.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο επαρχιακός μηχανικός του τμήματος Δημοσίων Έργων Λευτέρης Χρίστου ανέφερε ότι η κοπή των δέντρων έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών.

Όπως είπε τα συγκεκριμένα δέντρα δεν μπορούσαν να περισωθούν, λόγω του έργου αναβάθμισης του οδικού δικτύου στον δήμο Αγλαντζιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημείωσε ότι κατάφεραν να περισώσουν κάποιες από τις ελιές οι οποίες μεταφυτεύτηκαν σε παραπλήσιο πάρκο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει, όπως είπε, για τα κυπαρίσσια.

Ο κ. Χρίστου απέρριψε επίσης τα περί εναλλακτικού σεναρίου για επανασχεδιασμό του έργου προκειμένου να σωθούν τα δέντρα.

Παράλληλα, ο επαρχιακός μηχανικός του τμήματος Δημοσίων Έργων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος κύκλος κοπής δέντρων στον δήμο Αγλαντζιάς, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οργίλη η αντίδραση των κατοίκων

Οργίλη ήταν η αντίδραση των κατοίκων και καταστηματαρχών του Δήμου Αγλατζιάς οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην περιοχή όπου έγινε η αποκοπή των κυπαρισσιών.

Η κ. Μαρία ανέφερε ότι άνανδρα και ύπουλα οι αρμόδιοι προχώρησαν στην αποκοπή των δέντρων. Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι είναι υπέρ ενός βιώσιμου έργου αναβάθμισης του οδικού δικτύου της πόλης αλλά δυστυχώς πρόσθεσε, οι αρμόδιες αρχές δεν άκουσαν ποτέ τις εισηγήσεις τους.

Την άμεση παραίτηση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου της Αγλατζιάς ζήτησε η κ. Λία. Πρόσθεσε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποβλέπει τα συμφέροντα των πολιτών και όχι να έχει αλλότρια συμφέροντα. Η κ. Λία σημείωσε παράλληλα ότι επόμενος στόχος των αρμοδίων αρχών είναι η αποκοπή δέντρων στο δάσος της Ακαδημίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης έκανε λόγο για νεκροταφείο ελεφάντων προσθέτοντας ότι η αποκοπή των δέντρων τα ξημερώματα θυμίζει βραδινούς συνωμοτισμούς και δολοφονίες δέντρων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι «βαλτοί νυχτοβάτες» κατακρεούργησαν τα κυπαρίσσια.

Οικολόγοι: Η ανομία ξεκινά από το κράτος

Στην περιοχή βρέθηκε και το κίνημα Οικολόγων. Η αντιπρόεδρος του κινήματος, Έφη Ξάνθου ανέφερε ότι οι αρμόδιοι δεν ανέμεναν την εκδίκαση της προσφυγής, την ερχόμενη Δευτέρα που κατατέθηκε στο δικαστήριο προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Όπως είπε η ανομία ξεκινά από το κράτος. Η κ. Ξάνθου πρόσθεσε ότι το κίνημα Οικολόγων θα καταγγείλει στο τμήμα επιθεώρησης εργασίας το γεγονός ότι οι εργασίες αποκοπής των δέντρων έγιναν τα ξημερώματα χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργατών.

Θεοπέμπτου: Το κράτος προκαταλαμβάνει δικαστικές αποφάσεις

Ο πρώην επίτροπος περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου κατηγόρησε το κράτος ότι δεν τηρεί τις ίδιες του τις νομοθεσίες και προκαταλαμβάνει δικαστικές αποφάσεις προχωρώντας στην εγκληματική ενέργεια όπως είπε αποκοπής των δέντρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου οι αρμόδιες αρχές έπρεπε να ενημερώσουν τους κατοίκους για τα σχέδιά τους αλλά και να ακούσουν τις απόψεις και εισηγήσεις τους. Πρόσθεσε ότι η τοπική αρχή έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα για το λόγο που γίνεται το έργο. Αντ’ αυτού τόνισε, πρώτη φορά το κράτος ενεργεί βράδυ προκαταλαμβάνοντας την ίδια ώρα κι δικαστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται, ότι στις τελευταίες διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι αρμόδιοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες προτού εκδικαστεί η ομαδική προσφυγή των επηρεαζομένων εναντίον των διαταγμάτων επίταξης, η οποία έχει οριστεί για τη Δευτέρα.

Ο επίλογος σε φωτογραφίες:

Γιώργια Ερωτοκρίτου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.