Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Στεφάν Ντούτζαρικ, σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το ψήφισμα 550 δεν είναι αποδεκτές οι όποιες απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων άλλων πλην των κατοίκων τους.

Επίσης είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «παρακολουθούν την κατάσταση στενά σημειώνοντας ότι δεν έλαβαν κάποια επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων.

Στον κ. Ντουτζαρίκ τέθηκαν υπόψη, οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ότι θα ανοίξουν τα Βαρώσια και ρωτήθηκε αν με αφορμή την ανησυχία που εξέφρασε ο ίδιος δύο μέρες νωρίτερα για δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, για ενσωμάτωση της Δυτικής Όχθης, υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τις τουρκικές δηλώσεις για τα Βαρώσια. Όπως είπε, θα παίρνουν κάθε θέμα χωριστά, σημειώνοντας ότι το θέμα σχετικά με την Κύπρο είναι σημαντικό και ευαίσθητο στο πλαίσιο του Κυπριακού.