Εκπ. Τύπου Αστυνομίας: Ζητήθηκε από τις ισπανικές αρχές να απομαγνητοφωνηθούν οι συνδιαλέξεις

Οδηγίες από την Νομική Υπηρεσία αναμένει η Αστυνομία για την υπόθεση που αφορά διεθνές δίκτυο προσυνεννοημένων αγώνων στην Κύπρο όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Confidencial», όπου γίνεται λόγος για θεσμική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ, ο εκπρόσωπος τύπου της δύναμης Χρίστος Ανδρέου είπε ότι οι πληροφορίες ήρθαν στην Αστυνομία τον Μάρτιο του 2019 αλλά από τη μελέτη των πληροφοριών διαπιστώθηκε ότι η μαρτυρία προερχόταν από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Πρόσθεσε ότι είναι μια μαρτυρία που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι είναι μια ποινική έρευνα που έγινε πάνω σε λανθασμένη βάση. Οπότε, πρόσθεσε, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή και δε μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου κάποιο πρόσωπο στη βάση αυτής της μαρτυρίας.

Διαβάστε επίσης: Ρεζίλι διεθνώς για τη βρομιά στο ποδόσφαιρο

Ο κ. Ανδρέου είπε ακόμα ότι είχαν έρθει σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία και έλαβαν οδηγίες όπως γίνει συνάντηση με τις ισπανικές αρχές για να εξασφαλίσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Η συνάντηση με τις ισπανικές αρχές έγινε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2017 όπου ζητήθηκε από τους ανακριτές η πληροφορία που απέστειλαν στις κυπριακές αρχές.  Είπε ακόμα ότι στα πλαίσια της επιχείρησης από τις ισπανικές αρχές, είχαν συλληφθεί 21 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία και το συγκεκριμένο πρόσωπο για το οποίο υπήρχε μαρτυρία ότι εμπλέκεται στην υπόθεση και βρισκόταν στην Κύπρο. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβαν, το συγκεκριμένο πρόσωπο ανακρίθηκε αλλά δεν προέκυψε οτιδήποτε για να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του.

Ο κ. Ανδρέου είπε ακόμα ότι ζητήθηκε από τις ισπανικές αρχές να απομαγνητοφωνηθούν οι συνδιαλέξεις και να σταλούν στην κυπριακή Αστυνομία. Αυτό έγινε τον Νοέμβριο του 2019 και η αστυνομία αφού αξιολόγησε το περιεχόμενο των συνδιαλέξεων τις οποίες μετάφρασαν στην αγγλική, η υπόθεση διαβιβάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 στη Νομική Υπηρεσία.

Ερωτηθείς αν η ΚΟΠ έπρεπε να ενημερωθεί από τις κυπριακές αρχές, είπε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση για το αν η ΚΟΠ ενημερώθηκε από την Αστυνομία λέγοντας ότι θα το δουν και θα επανέλθουν.

Διαβάστε επίσης: Επίσημη αντίδραση ΑΠΟΕΛ: «Ανυπόστατο δημοσίευμα» – Θα κινηθεί νομικά

Υπενθυμίζεται ότι η ισπανική εφημερίδα «El Confidencial» αναφέρεται σε διεθνές δίκτυο προσυνεννοημένων αγώνων στην Κύπρο. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές αφήνουν την μπάλα να μπει στα δίκτυα για να κερδίσουν χρήματα, μέσω στοιχημάτων. Κάνει επίσης λόγο για θεσμική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο όπου σύλλογοι, διαιτητές και επίσημοι φορείς διανέμουν τίτλους και θέσεις στη βαθμολογία για να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκούς αγώνες και στη συνέχεια να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους πράκτορες στοιχημάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εγκέφαλος του κυκλώματος είναι ο Χόρχε Λαρένα, πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, ενώ γίνεται λόγος στο δημοσίευμα για τέσσερις προσυνεννοημένους αγώνες εντός του 2018.

Στο μεταξύ, η ΚΟΠ αναφέρει ότι δεν έχει λάβει πληροφόρηση από την ΟΥΕΦΑ για τα όσα αναφέρονται στο ισπανικό δημοσίευμα. Προσθέτει ότι δεν έχει σταλεί έκθεση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τους υπό αναφορά αγώνες για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy