Εκπ. ΥΠΕΞ στον Άστρα: Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο αλά κάρτ

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο αλά κάρτ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Δημήτρης Δημητρίου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις στον Άστρα του Αναπληρωτή πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Άντρει Πανίκοφ (διαβάστε ΕΔΩ) σύμφωνα με τις οποίες οι κυπρορωσικές σχέσεις έχουν πληγεί σε πολιτικό επίπεδο.

Ο κος Δημητρίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό να αλλάξει, καθώς όπως είπε οι σχέσεις των δυο χωρών σε αυτό το στάδιο βρίσκονται σε γκρίζα ζώνη.

Επισήμανε ότι τα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Ουκρανία που είναι τα ίδια όσα συμβαίνουν εδώ και 48 χρόνια στην Κύπρο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Κυπριακή Δημοκρατία να παρεκκλίνει και να έχει διαφορετική θέση.

Ανέφερε ότι οι σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία είναι ιστορικές και πρέπει να στηρίζονται, ωστόσο η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια γκρίζα ζώνη σε αυτές τις σχέσεις. Εξέφρασε δε την ελπίδα σύντομα να εκλείψει αυτή η κατάσταση και να αποκατασταθούν οι σχέσεις των δυο χωρών.

Ερωτηθείς εάν αυτή η κατάσταση δυνατό να επηρεάσει τη στάση της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη έναντι της Κύπρου ο κος Δημητρίου επισήμανε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τα ψηφίσματα που το ίδιο εκδίδει. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ δεν μπορεί είπε να εκφύγει από το συμφωνημένο πλαίσιο που το καθορίζει η ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Σ. Α.  Ωστόσο, πρόσθεσε, το να αλλάξει στάση έναντι της Κύπρου είναι μια επιλογή, είναι ένα  ενδεχόμενο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.  Υπάρχει, σημείωσε, μια παραδοξότητα. Η Ρωσία στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, ωστόσο φαίνεται να παραβιάζει τις ίδιες αρχές στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Όσον αφορά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό είπε ότι αντιμετωπίζονται και αξιολογούνται με κάθε σοβαρότητα οι τουρκικές απειλές για αναγνώριση του ψευδοκράτους, επισημαίνοντας ότι είναι κάποιες δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό.

Ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια όξυνσης της τουρκικής ρητορικής παραφροσύνης και μια άνευ προηγουμένου υβριδική συμπεριφορά έναντι της Κύπρου.

Όλα όσα δρομολογούνται από την τουρκική πλευρά συνθέτουν ένα σκηνικό όξυνσης και κλιμάκωσης, είπε ο κος Δημητρίου. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο εξωτερικών διεξάγει μια οριζόντια διπλωματική διεργασία διαβημάτων, έτσι ώστε να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα, αλλά και να αποτραπούν νέα τετελεσμένα και νέες κινήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy