Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα καρδιακά νοσήματα

Η κυριότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου στους νέους και αθλητές

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Ο επαγγελματικός αλλά και ερασιτεχνικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια έχει «εισβάλει» στην καθημερινότητά μας.


Τη στιγμή που καταγράφονται επιτυχίες σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παρα-Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και στο ποδόσφαιρο, αναπόφευκτα παρουσιάζονται όλο και περισσότερες υποχρεώσεις αλλά και νέα προβλήματα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δρ Λοΐζος Αντωνιάδης (Καρδιολόγος, Μέλος Ανωτάτου Συμβουλίου Υγείας Αθλητών, Πρόεδρος Κυπριακού Ινστιτούτου Καρδιολογίας Έρευνας και Μελέτης ΚΚΝ), αν και οι αθλούμενοι και οι αθλητές δεν απειλούνται συχνά από τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, εντούτοις τα κληρονομικά καρδιακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου στους νέους και αθλητές. Επιτακτική ανάγκη, όπως αναφέρει, είναι η δημιουργία εξειδικευμένου Κέντρου Αναφοράς το οποίο σε συστηματική και οργανωμένη βάση, θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την ενημέρωση, πρόληψη, διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων (Κ.Κ.Ν.).

Συνεπώς, για τη σωστή ενημέρωση των ιατρών και των παραγόντων που ασχολούνται με τον προαθλητικό ιατρικό έλεγχο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μονοήμερο σεμινάριο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σημειώνεται ότι θα παρουσιαστούν επίσης και θα συζητηθούν περιπτώσεις Δελτίων Υγείας που προβλημάτισαν, καθώς και παθολογικά ηλεκτροκαρδιογραφικά και ηχοκαρδιογραφικά ευρήματα σε Κύπριους αθλητές και ο τρόπος διαγνωστικής προσέγγισης και διερεύνησης των ευρημάτων αυτών, ενώ προστίθεται ότι με αφορμή τα πρόσφατα προβλήματα χρήσης/κατάχρησης ουσιών από αθλητές θα αναλυθούν οι κίνδυνοι του Doping στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σ


ύμφωνα με ενημέρωση από το Κυπριακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας, τα Κληρονομικά Καρδιαγγειακά Νοσήματα (Κ.Κ.Ν.) είναι τα νοσήματα της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων, τα οποία κληρονομούνται-μεταβιβάζονται από τους γονείς στους απογόνους τους. Τα κυριότερα από τα νοσήματα αυτά είναι οι Μυοκαρδιοπάθειες (Υπερτροφική, Διατατική, Περιοριστική, Αρρυθμιογόνος Δεξιάς) οι Καναλλοπάθειες (Long/Short QT syndrome), το σύνδρομο Marfan και άλλα. Μερικά από τα σύνδρομα αυτά περιλαμβάνονται στην ομάδα των Σπανίων Νοσημάτων (Rare diseases in Cardiology).

Πληροφορίες

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Β του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ την οργάνωση αναλαμβάνει το Κυπριακό Ινστιτούτο Καρδιολογίας Έρευνας και Μελέτης Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Νοσημάτων. Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ., ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.


Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 70007510, την ιστοσελίδα:

CyIC.org και E-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.