Εκπαίδευση για την κομποστοποίηση σε 68 σχολεία

Παρουσιάσεις και εργαστήρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με θέμα την κομποστοποίηση πραγματοποιούν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου και το Δίκτυο Εθελοντών Together (που είναι και οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Εκστρατείας Lets do it στην Κύπρο).


Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 έγιναν παρουσιάσεις σε 68 σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια).

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων εκπαιδεύτηκαν περίπου 11200 παιδιά (170 παιδιά κατά μέσον όρο σε κάθε σχολείο) και 990 εκπαιδευτικοί (15 εκπαιδευτικοί κατά μέσον όρο σε κάθε σχολείο).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε κάθε σχολείο προσφέρεται δωρεάν ένας κομποστοποιητής από την εταιρεία Lordos, η οποία επέλεξε να στηρίξει την εκστρατεία Lets do it Cyprus προσφέροντας 100 κομποστοποιητές.


Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Στις παρουσιάσεις τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μαθαίνουν για το Τι είναι η κομποστοποίηση, τα πλεονεκτήματά της, τα υλικά τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στον κάδο, τι δεν μπορεί να κομποστοποιηθεί, ενώ δίνονται απαντήσεις και σε ερωτήματα όπως αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία από την κομποστοποίηση.

Κομποστοποίηση
Σε ό,τι αφορά γενικά την κομποστοποίηση αναφέρεται ότι είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, κλαδέματα κ.λπ.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα (φυτόχωμα ή κομπόστ) το οποίο χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή στα ελληνικά και ως «λιπασματοποίηση».


Πλεονεκτήματα κομποστοποίησης
Οπως αναφέρεται στις παρουσιάσεις, τα πλεονεκτήματα είναι:

 • Μείωση του όγκου αποβλήτων που στέλνονται στις χωματερές και προστασία του περιβάλλοντος.
 • Εξοικονόμηση χρημάτων αφού δεν χρειάζεται να αγοράζεται λίπασμα.
 • Βελτίωση της ποιότητας του χώματος του κήπου μας και καταπολέμηση των βλαβερών μικροοργανισμών στα φυτά μας.

Ποια υλικά βάζουμε στον κάδο για κομποστοποίηση;

 • Τεμαχισμένα κλαδιά από δένδρα και θάμνους, κλαδέματα, ξερά φύλλα, κομμένο γρασίδι.
 • Φλούδες και υπολείμματα φρούτων, εφόσον δεν είναι ψεκασμένα, και ωμά ή βρασμένα λαχανικά.
 • Υπολείμματα από σαλάτες, χωρίς τα υγρά.
 • Στάχτη, π.χ από τζάκι.
 • Κέλυφος αυγών.
 • Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες).
 • Πριονίδι (ειδικά αν είναι πολύ υγρό το κομπόστ).
 • Οργανικά λιπάσματα.
 • Καφές και τσάι, μαζί με τα φίλτρα και τα σακουλάκια τους.

Τι δεν μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;


 • Υπολείμματα φαγητού.
 • Υπολείμματα ζώων (κομματάκια κρέατος, εντέρων, κόκαλα κ.λπ.).
 • Φύλλα και κλαδιά από φυτά τα οποία ασθενούν.

Τι χρειαζόμαστε για να κομποστοποιήσουμε στο σπίτι;
Χρειαζόμαστε έναν απλό κάδο κομποστοποίησης και ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα. Αν επιθυμούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμους μικροοργανισμούς (επιταχυντές).

Ο κάδος πρέπει να τοποθετείται στη σκιά και σε χώμα ούτως ώστε οι διάφοροι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκώληκες να μπορούν να εισέρχονται σε αυτόν.

Πόσο γρήγορα γεμίζει ο κάδος;
Ο κάδος κομποστοποίησης δεν γεμίζει τόσο γρήγορα. Ο σωρός μικραίνει καθώς οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα υλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα φρούτα και λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο όγκος τους.


Πώς αντιλαμβανόμαστε ότι το κομπόστ είναι έτοιμο;
Το κομπόστ είναι έτοιμο μετά από 4-8 μήνες. Έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει βρεγμένο χώμα και δεν είναι πολύ συμπαγές. Πιθανόν να φαίνονται κομμάτια φύλλων ή άλλων φυσικών υλικών.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας;
Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν η κομποστοποίηση δεν γίνεται σωστά. Για παράδειγμα, όταν οι κάδοι μένουν ανοικτοί προκαλούν δυσοσμία και γίνονται πόλος έλξης μυγών. Γενικά, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον κάδο είναι πολύ υψηλές με αποτέλεσμα οι παθογόνοι οργανισμοί να μην επιβιώνουν και να μειώνεται στο ελάχιστο κάθε κίνδυνος για την υγεία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.