Έκπληκτο το Τμήμα Αλιείας από δηλώσεις βουλευτή κατά νομοθεσίας για Λάρα, διαμαρτυρία ετοιμάζει το ΚΣ Ίνειας

Έκπληξη ως προς τις δηλώσεις βουλευτή, ο οποίος αντιδρά στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την προστατευόμενη περιοχή «Λάρας – Τοξεύτρας» και η οποία είναι σε ισχύ από το 1989, εκφράζει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παραλία της Λάρας είναι παγκοσμίως γνωστός τόπος ωοτοκίας για την Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas), και την Καρέττα (Caretta caretta), ενώ η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία γεννά η Πράσινη Χελώνα, που είναι και η πιο σπάνια από τα δύο είδη.

Προστίθεται ότι η περιοχή «Λάρας – Τοξεύτρας» έχει από το 1989 κηρυχθεί ως Προστατευόμενη Περιοχή με βάση τον περί Αλιείας Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς και η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο NATURA 2000 (Χερσόνησος Ακάμας), ενώ έχει περιληφθεί το 2013 στον Κατάλογο των Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών Μεσογειακής Σημασίας.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη παράνομη δραστηριότητα στην παραλία της Λάρας. Το ΤΑΘΕ έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και γίνεται επιτήρηση και έλεγχος σε καθημερινή βάση στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση των επισκεπτών για τις πρόνοιες της νομοθεσίας», αναφέρεται.

Εντός του πλαισίου αυτού, προστίθεται, όταν εντοπιστούν οποιεσδήποτε παραβάσεις, όπως τοποθέτηση ομπρέλας, γίνεται ενημέρωση των επισκεπτών για τις σχετικές απαγορεύσεις και συμμορφώνονται πλήρως με αφαίρεση της ομπρέλας.

Στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης ή σε περιπτώσεις επανάληψης τότε το ΤΑΘΕ προχωρεί σε καταγγελία και επιβολή εξώδικου προστίμου, ωστόσο σημειώνεται ότι στις πλείστες περιπτώσεις παρατηρείται συμμόρφωση από το κοινό, το οποίο εκφράζει και την ευαρέσκειά του για τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται.

«Το ΤΑΘΕ προτρέπει το κοινό που επισκέπτεται την προστατευόμενη περιοχή Λάρας – Τοξεύτρας να τηρεί την ισχύουσα νομοθεσία και τους κανονισμούς και να επιδεικνύει την αρμόζουσα περιβαλλοντική συμπεριφορά, για την προστασία των θαλασσίων χελωνών. Η παρουσία τέτοιων ειδών προτεραιότητας όπως είναι οι δύο θαλάσσιες χελώνες, Caretta caretta και Chelonia mydas αποτελεί και απόδειξη της καλής οικολογικής κατάστασης του θαλασσίου περιβάλλοντός μας» αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη νομοθεσία, από την 1η Ιουνίου μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων και άλλων, η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου, καθώς και η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.

Απαγορεύεται, επίσης, η χρήση ή αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή, το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός από το καλάμι), το μάζεμα καβουριών από την παραλία, τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο, ενώ απαγορεύεται το πέταμα σκουπιδιών και το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα, κ.λπ.) πάνω στην παραλία ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί την προστατευόμενη περιοχή, να κολυμπήσει και να δει τυχόν χελωνάκια που πηγαίνουν προς τη θάλασσα, εάν συμπίπτει εκκόλαψη φωλιάς.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων Ίνειας
——————————–
Στο μεταξύ, εκδήλωση διαμαρτυρίας για την 1η Σεπτεμβρίου προγραμματίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ίνειας, λόγω της απαγόρευσης τοποθέτησης ομπρελών από τους λουόμενους στη Λάρα, ενώ σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Κ.Σ. Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος κάνει λόγο για εκδίωξη λουομένων από τις παραλίες με την απειλή εξώδικου από υπάλληλο που έχει τοποθετήσει επιλεκτικά το Τμήμα Αλιείας.

Στην ανακοίνωση ο κ. Τσίβικος αναφέρει πως το Κ.Σ. Ινειας σε έκτακτη συνεδρίαση του στις 20 Αυγούστου, στην παρουσία και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πάφου Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη αποφάσισε ομόφωνα όπως πραγματοποιήσει μεγάλη διαμαρτυρία την 1η Σεπτεμβρίου στις παραλίες της Λάρας καλώντας όλους τους κατοίκους και απόδημους της κοινότητας, αλλά και όλους τους λουόμενους επισκέπτες να παραστούν, φέροντας μαζί τους τις ομπρέλες και τα κρεβατάκια τους.

Ο κοινοτάρχης αναφέρει ακόμη πως το Κ.Σ. Ίνειας θα λάβει και άλλα μέτρα, όπως αποχή από τις συζητήσεις του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και του τοπικού σχεδίου, ενώ καλεί τα μέλη και τις κοινότητες της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, τους Βουλευτές της Επαρχίας Πάφου και τα οργανωμένα σύνολα να συμπαρασταθούν στην κοινότητα Ίνειας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.