Έκπληξη για ρωσικό ΥΠΕΞ η απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία, λέει σύμβουλος του Υπουργείου

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η απόφαση εισβολής στην Ουκρανία προκάλεσε «έκπληξη και σοκ» στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, αποκάλυψε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC σύμβουλος του Υπουργείου και της ρωσικής Κυβέρνησης.

Ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC), είπε πως η δική του γνωμοδότηση προς τη ρωσική Κυβέρνηση ήταν ότι μια εισβολή «δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί».

«Πολλοί από τους συναδέλφους μου στο Υπουργείο Εξωτερικών έμειναν επίσης πολύ έκπληκτοι, σοκαρισμένοι, ακόμα και συντετριμμένοι θα έλεγα» από την απόφαση εισβολής είπε ο κ. Κορτούνοφ.

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως αυτή η απόφαση λήφθηκε αποκλειστικά στο Κρεμλίνο και ότι εν τέλει θα μπορούσε να απειλήσει τη δημοτικότητα του Προέδρου Πούτιν.

Όπως αποκάλυψε δε, ο αρχικός σχεδιασμός του Ρώσου Προέδρου προέβλεπε ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης «σε δύο εβδομάδες».

Κατά τον κ. Κορτούνοφ, αν αυτό επιτευχθεί και οι ρωσικές απώλειες είναι μικρές, τότε ίσως η ζημιά για τον Βλάντιμιρ Πούτιν να είναι περιορισμένη, διαφορετικά «η δημοτικότητά του είναι πιθανό να κατακρημνιστεί».

Στο ερώτημα αν εξακολουθεί να στηρίζει τη ρωσική Κυβέρνηση, απάντησε ότι είχε διαφωνίες με πολιτικές του Πούτιν, αλλά πλέον ξεπεράστηκε μια «σημαντική κόκκινη γραμμή με επιπτώσεις που είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντικές».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.