Έκπληξη προκαλούν τα ευρήµατα στην Παλαίπαφο

Το Κοινοτικό Συµβούλιο Κουκλιών διοργανώνει την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, εκδήλωση στην εσωτερική αυλή του αρχαιολογικού μουσείου µε θέµα: «Η πολιτεία της Αρχαίας Πάφου όπως αναδύεται µέσα από τις πανεπιστηµιακές ανασκαφές», με οµιλητές τους διευθυντές των αρχαιολογικών αποστολών

 

Του Κώστα Νάνου

Τα αρχαιολογικά ευρήµατα από τις ανασκαφές και τις µελέτες του Πανεπιστηµίου Κύπρου στα Κούκλια φωτίζουν την ιστορία της αρχαίας Πάφου και των βασιλείων της. Από τα σηµαντικότερα ευρήµατα είναι ο τύµβος που εντοπίστηκε, ο οποίος είναι ο µεγαλύτερος στην Κύπρο, σύµφωνα µε την καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μαρία Ιακώβου, η οποία διευθύνει τις ανασκαφές στην περιοχή. Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του ΠΚ εργάζεται στην Παλαίπαφο από το 2002, εφαρµόζοντας σύγχρονες ψηφιακές µεθόδους ανάλυσης τοπίου σε όλη την υδρολεκάνη της Πάφου, ενώ από το 2006 διενεργεί στοχευµένες έρευνες πεδίου υπό τη διεύθυνση της κας Ιακώβου, στο πλαίσιο των οποίων εκπαιδεύονται φοιτητές του Τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστηµίων.

Η απρόσµενα µεγάλη επιτυχία των ανασκαφών, που έφεραν στο φως νέα και άγνωστα µνηµεία της βασιλικής δυναστείας που διοίκησε την Πάφο στα κλασικά χρόνια, κατέδειξε, όπως υποστηρίζει η κα Ιακώβου, την ανάγκη ενίσχυσης των ερευνών από δεύτερη αποστολή. Χαρακτήρισε άψογη και πολλά υποσχόµενη τη συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Αθηνών που ανέλαβε τη συνέχιση και ολοκλήρωση των ανασκαφών στη µνηµειακή θέση Μαρτσέλλο, βορείως του ιερού της Αφροδίτης. Οι δύο αποστολές εργάζονται µε κοινό στόχο την ανάδειξη του αστικού τοπίου της πολιτείας της Αρχαίας Πάφου από την ίδρυσή της στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού µέχρι και το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας.

Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου, οι συµµετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να µάθουν από τους διευθυντές των δύο αποστολών για τα µέχρι σήµερα αποτελέσµατα των ερευνών αλλά και για τους ευρύτερους στόχους του προγράµµατος που αφορά στην κατανόηση της οικονοµίας της Αρχαίας Πάφου, η οποία ήταν η πύλη εισόδου της ελληνικής γλώσσας στην Κύπρο του 12ου αιώνα π.Χ. Την εκδήλωση θα τιµήσουν µε την παρουσία τους ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο και ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Κύπρου.

Εντυπωσιακά ευρήματα

Οι πρόσφατες ανασκαφές αναπτύχθηκαν εντός 20 τετραγώνων συνολικού εµβαδού 525 τ.µ. Μαζί µε το ανατολικό τµήµα του οχυρού, το συνολικό ορατό µήκος αυτού του σπάνιου µνηµείου ξεπερνά σήµερα τα 160 µέτρα, ενώ το εµβαδόν του θα ήταν τουλάχιστον 1.740 τ.µ. Το πλάτος του οχυρού προσδιορίζεται στα 5 µ. Η µέθοδος κατασκευής βασίζεται σε εναλλασσόµενα στρώµατα λίθων και πλίνθων. Κατασκευασµένοι σε µήτρα, οι οµοιόµορφοι πλίνθοι τοποθετούνται ανάµεσα σε παράλληλες σειρές λίθων. Στην εσωτερική όψη του µνηµείου οι πλίνθοι επενδύονται µε αργούς λίθους, ενώ στις γωνίες του τείχους γίνεται χρήση κατεργασµένων λίθων. Τµήµατα του δαπέδου χρήσης του οχυρού, που εντοπίστηκαν κοντά στα θεµέλια του τείχους, δείχνουν ότι ο φυσικός βράχος (καφκάλλα) έτυχε επεξεργασίας, ώστε να είναι σχετικά επίπεδος. Πάνω στην επίπεδη καφκάλλα τοποθετήθηκε πρώτα πυκνή στρώση ποταµίσιων βοτσάλων και στη συνέχεια συµπυκνωµένο κόκκινο χώµα, το οποίο περιέχει µεγάλο αριθµό κεραµικών οστράκων. Εξετάζεται κατά πόσο το κόκκινο χώµα έχει την ίδια σύσταση όπως και το χώµα µε το οποίο κατασκευάστηκαν οι πλίνθοι.

Πέραν των δυο αντικριστών κλιµάκων που είχαν ανασκαφεί κατά µήκος του ανατολικού τοµέα, µια τρίτη κλίµακα εντοπίστηκε φέτος στο ψηλότερο διατηρηµένο τµήµα του οχυρού. Οι βαθµίδες είναι κατασκευασµένες µε πλίνθους, όµως η διερεύνηση της κλίµακας διακόπηκε µετά την ανασκαφή των πρώτων πέντε βαθµίδων για λόγους ασφάλειας των µελών της αποστολής και διατήρηση της κλίµακας. Μετά την αποκάλυψη της βάσης θεµελίωσης του µνηµείου στη βορειοδυτική γωνία στα 104,75 µ., το µέγιστο τεκµηριωµένο ύψος του οχυρού στο σηµείο της κορυφής της βόρειας κλίµακας (112,95 µ.) προσδιορίζεται στα 8 µ. Η πλήρης αποκάλυψη της κλίµακας, από τα στρώµατα του τύµβου που την έχουν εγκλωβίσει σε ύψος 8 µέτρων, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και θα µπορέσει να γίνει µόνο σε περίπτωση που θα συνοδεύεται από άµεση υλοποίηση προγράµµατος στερεοποίησης και συντήρησης.

Η Λαόνα συνδυάζει δυο µνηµεία µοναδικά στην αρχαιολογία της Κύπρου. Το οχυρό ανάγεται, σύµφωνα µε τα µέχρι σήµερα πορίσµατα, στον 5ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί έργο της ελληνικής βασιλικής δυναστείας της Πάφου. Το οχυρό φαίνεται να συνδέεται λειτουργικά µε τα µνηµεία (ανάκτορο και εργαστηριακό σύµπλεγµα) που εντοπίστηκαν στην ακρόπολη του Χατζηαπτουλλά, µόλις 70 µ. προς νότο. Αν και ο τύµβος Λαόνας εξακολουθεί να κρύβει τα µυστικά του, οι εργασίες της φετινής αποστολής έχουν προσδιορίσει µε ακρίβεια τα τµήµατα που αποµένουν να διερευνηθούν.

Ο µεγαλύτερος τύµβος στην Κύπρο

Στα Κούκλια εντοπίστηκε ο µεγαλύτερος τύµβος στην Κύπρο. Ο αρχαιολογικός πλούτος στα Κούκλια χαρακτηρίζεται παγκόσµιας σηµασίας και προκαλεί το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και ιστορικών, οι οποίοι µέσω των ανασκαφών προσπαθούν να φωτίσουν πτυχές της πλούσιας ιστορίας.
Ο σπάνιος και µυστηριώδης τύµβος µέχρι πρόσφατα έκρυβε την ύπαρξη του οχυρού, µνηµείου του οποίου η υλοποίηση απαιτούσε την κινητοποίηση τεράστιου ανθρώπινου δυναµικού υπό την καθοδήγηση εξειδικευµένων µηχανικών. Βασικό ζητούµενο της έρευνας είναι να επιβεβαιώσει τον ταφικό του χαρακτήρα και να προσδιορίσει την προσωπικότητα που διέταξε την κατασκευή του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy