Εκπνέει το τελεσίγραφο Δαμιανού στις αρμόδιες υπηρεσίες για κατάθεση του Σχεδίου Ακάμα

Εκπνέει το τελεσίγραφο που έδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού στις αρμόδιες υπηρεσίες για να απαντήσουν αν αρνούνται να καταθέσουν το σχέδιο για τον Ακάμα στη Βουλή.


Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του Άστρα ο κ. Δαμιανού ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν δικαιούται να αρνηθεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τόνισε ότι με βάση την πληροφόρηση που έχουν, το σχέδιο τείνει να αλλοιώσει το χαρακτήρα του Ακάμα για να εξυπηρετηθούν, όπως είπε, ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα. Ενδεικτικά είπε ότι προνοείται η δημιουργία 28 αγροκτημάτων.

Ο Άριστος Δαμιανού πρόσθεσε ότι είναι κατανοητό πως οι περιουσίες των κατοίκων της περιοχής έχασαν την αξία τους γιατί έπρεπε να προστατευτεί ο Ακάμας, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αντισταθμιστικά μέτρα. Όπως είπε η λύση δεν είναι να «κτιστεί» ο Ακάμας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και όχι για την προστασία του Ακάμα.


Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δικαίωμα μεμονωμένης κατοικίας, τονίζοντας ότι είναι εναντίον αυτής της πολιτικής. Είπε ότι κανένας δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα ανάπτυξης εκτός οικιστικής περιοχής.

Ο κ. Θεοπέμπτου επισήμανε παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου οικονομικής υποστήριξης των κοινοτήτων που φθίνουν.

Εξάντληση κάθε νόμιμου μέσου


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψουν την παραμικρή υποβάθμιση του Ακάμα, τόνισε στον Άστρα ο Κλείτος Παπαστυλιανού.

Ο επιστημονικός λειτουργός της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ανέφερε ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην Κύπρο είναι ότι αναπτυξιακό μοντέλο στηρίχθηκε στην κερδοσκοπία γης και όχι πάνω σε επιστημονικά δεδομένα ή στην κάλυψη αναγκών των πολιτών.

Ο κ. Παπαστυλιανού σημείωσε ότι το 80% των πολεοδομικών ζωνών που είναι για τουριστική χρήση είναι ανεκμετάλλευτο, ωστόσο οι αρμόδιοι ζητούν να αναπτυχθεί η διπλάσια περιοχή.


Τόνισε ότι υπάρχουν νομικά δεσμευτικοί όροι τους οποίους δεν μπορεί να παρακάμψει κανένας Υπουργός ή Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Υπέδειξε ότι οι κάτοικοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η προστασία του Ακάμα δεν είναι εις βάρος αλλά υπέρ τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.