Εκποιήσεις και άλλα θέματα οι πρώτες κρίσιμες δοκιμασίες της νέας κυβέρνησης

Το ΑΚΕΛ θέτει ξανά το θέμα των εκποιήσεων στη Βουλή, άγνωστη η στάση των συγκυβερνώντων κομμάτων

 

Η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί από την αρχή με δύσκολα και σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και τα οποία θα πρέπει να τα συζητήσει με τη Βουλή.

Ένα τέτοιο θέμα είναι το θέμα των εκποιήσεων, αφού το θέμα θα επανέλθει λόγω της λήξης της τρίμηνης παράτασης της αναστολής τους στις 31 Ιανουαρίου. Το θέμα αναμένεται να κατατεθεί από το ΑΚΕΛ, ενώ δεν είναι γνωστό πώς θα συμπεριφερθούν τα κόμματα που στήριξαν την προηγούμενη αναστολή και συμμετέχουν πλέον στο κυβερνητικό σχήμα. Παράλληλα, η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» εν αναμονή και των αναγκαίων εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί νέα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη και ενδεχομένως να καθορίσουν τη στάση κομμάτων απέναντι στο θέμα.

Ακόμα πιο επείγον είναι το θέμα που αφορά τον περιορισμό των δικαιούχων για 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να ψηφίσει άμεσα τη νομοθεσία με την οποία θα περιορίζεται το 5% ΦΠΑ σε οικίες έως και 170 τ.μ. και σε διαμερίσματα έως 90 τ.μ. µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. Η προθεσμία που αρχικά είχε τεθεί για ψήφιση του νόμου ήταν η 15η Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής οποιαδήποτε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση του θέματος ούτε οποιαδήποτε συνεδρία της Ολομέλειας πριν από την 28η Φεβρουαρίου.

Οι εργασίες πάντως των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών φαίνεται να επαναρχίζουν σταδιακά, αφού ήδη σήμερα Τρίτη έχει ορίσει συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy