Εκποιήσεις εξπρές και με φοροαπαλλαγή προς όφελος τραπεζών – Τους κάρφωσε λειτουργός του ΥπΟικ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Επιχείρησαν να βολέψουν ξανά τις τράπεζες, αλλά τους κάρφωσε λειτουργός του ΥΠΟΙΚ

 

Πρόταση για εκποιήσεις με φοροαπαλλαγή επιχείρησαν να περάσουν τα κόμματα ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Ωστόσο, τους χάλασε τα σχέδια ο λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το «κίνητρο» της φοροαπαλλαγής «θα επιταχύνει τις εκποιήσεις».


Η πρόταση η οποία κατατέθηκε από τα τρία κόμματα (τα οποία συνεργάστηκαν και για την ψήφιση του προϋπολογισμού) αφορά την επέκταση των φορολογικών και άλλων κινήτρων, τα οποία εφαρμόζονται στις περιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων, ώστε να καλύπτουν και τις περιπτώσεις των εκποιήσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι προς όφελος των δανειοληπτών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «το κίνητρο αυτό θα επιταχύνει τις εκποιήσεις». Επεσήμανε επίσης ότι χωρίς τη φοροαπαλλαγή η τράπεζα θα αναγκαστεί να διαγράψει μεγαλύτερο ποσό, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η πιο πάνω ρύθμιση είναι προς όφελος των τραπεζών.

Ο Αβ. Νεοφύτου έγινε έξαλλος με την απάντηση του λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία χαρακτήρισε ως «πολιτική τοποθέτηση». Ανέφερε επίσης ότι θα αποσύρει την πρόταση. Παρά ταύτα η πρόταση έμεινε στην ατζέντα, αφού η Αλληλεγγύη και η Συμμαχία ζήτησαν να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα, δηλώνοντας παράλληλα ότι η πρόθεσή τους είναι η προστασία των δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση για τη θέσπιση ειδικής δικαιοδοσίας στα δικαστήρια, η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναστολής της εκποίησης, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη. Αντίθετα επέμειναν στις εκποιήσεις εξπρές, ενώ ο Αβ. Νεοφύτου επιχείρησε να σπείρει τον τρόμο λέγοντας ότι «αν σταματήσει η εκποίηση θα μας τραβήξουν την πρίζα από τη Φρανκφούρτη και θα τρέχουμε».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.