Εκποιήσεις: Παρακάλια στις τράπεζες μετά την αφαίρεση του διχτυού προστασίας

ΑΚΕΛ: Αρνητική η πρώτη πολιτική πράξη της νέας κυβέρνησης συνεπικουρούμενης από τον ΔΗΣΥ

Μετά τη διεύρυνση των εκποιήσεων και την αφαίρεση του διχτυού προστασίας για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, απηύθυνε… «έκκληση στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να μην προχωρήσουν σε εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι και 350 χιλ. ευρώ, για εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που πραγματικά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Υποσχέθηκε επίσης ότι «επεξεργάζεται δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του θέματος», καθώς και ότι στο Υπουργείο Οικονομικών «εργάζονται εντατικά με σκοπό να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης».

Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής το ΑΚΕΛ σε συνεργασία με τους Οικολόγους και τον σοσιαλιστή βουλευτή Κωστή Ευσταθίου κατέθεσαν πρόταση νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος για επέκταση της στοχευμένης αναστολής των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι δανειολήπτες και να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα, όπως η εφαρμογή του σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης.

Πρόκειται για την ίδια πρόταση η οποία ψηφίστηκε άλλες πέντε φορές απ’ όλα τα κόμματα με εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, επί της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, και κρίθηκε συνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο. Παρά ταύτα, αυτή τη φορά τα κόμματα τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση (ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ) άλλαξαν πλεύση και ψήφισαν μαζί με τον ΔΗΣΥ, ενώ η ΕΔΕΚ απείχε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση του Μ. Κεραυνού, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων (ΣΕΔΠ) ανακοίνωσε ότι τα μέλη του «δεν προχωρούν σε εκποίηση πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι και 350 χιλ. ευρώ, στις περιπτώσεις δανειοληπτών που πραγματικά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτές περιγράφονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερ. 22/8/2022».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Άστρα» επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα της πρώτης πολιτικής πράξης της νέας κυβέρνησης, συνεπικουρούμενης από τον ΔΗΣΥ, είναι η συνέχιση της κοινωνικής αναλγησίας σε βάρος των πολιτών. Επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση συνιστά και παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος στη στέγη.

Ο Αρ. Δαμιανού υπενθύμισε την αρνητική στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για δίχτυ προστασίας από τις εκποιήσεις της πρώτης κατοικίας, το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει το θέμα προς όφελος των πολιτών. Υπενθύμισε επίσης ότι προτάσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στη Βουλή για τις εκποιήσεις δεν έτυχαν στήριξης από τα υπόλοιπα κόμματα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.