Εκποιήσεις: Πρόταση ΑΚΕΛ για δια νόμου κατοχύρωση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση με τη μορφή του κατεπείγοντος, για δια νόμου κατοχύρωση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών στις περιπτώσεις των εκποιήσεων.

Η πρόταση επαναφέρει τα ακόλουθα δύο σημαντικά δικαιώματα των δανειοληπτών:

  • Δικαίωμα για προσφυγή στη δικαιοσύνη και αναστολή της εκποίησης, στην περίπτωση που το δάνειο περιλαμβάνει καταχρηστικές ρήτρες ή/και άλλες υπερχρεώσεις, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
  • Σε περίπτωση εκποίησης η τράπεζα να είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει στέγη για τον δανειολήπτη και την οικογένεια του.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια των διαβουλεύσεων για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση ανέλαβε δεσμεύσεις για αλλαγή της νομοθεσίας ώστε οι δανειολήπτες να αποκτήσουν ξανά δικαίωμα για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Παρά ταύτα η πρόταση της κυβέρνησης παρουσιάζει δύο σοβαρές αδυναμίες. Πρώτο δεν προνοείται αναστολή της εκποίησης και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος η περιουσία του δανειολήπτη να περάσει στα χέρια τρίτων, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Και δεύτερο δεν έχει καθοριστεί οδικός χάρτης για υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Η πρόταση, την οποία υπογράφουν εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού και Άντρος Καυκαλιάς, θα κατατεθεί στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Αυτούσια η αιτιολογική έκθεση η οποία συνοδεύει την πρόταση νόμου:

kkk

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.