Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να μην εμπεριέχει οποιαδήποτε αρνητικά στοιχεία, ισχυρίστηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό.

Κληθείς να αναφερθεί στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμένεται να εγκριθεί για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σε πληροφορίες ότι εμπεριέχει απαράδεκτες αναφορές για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με προσωπικές ενέργειες και με ενέργειες των λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε το ψήφισμα να μην εμπεριέχει οποιαδήποτε αρνητικά στοιχεία και ευελπιστούμε ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει θα οδηγήσουν στο σωστό αποτέλεσμα».

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα, είπε ότι «υπήρχε ένα προσχέδιο, αντιμετωπίστηκε πιστεύουμε, το θέμα και το αποτέλεσμα που αναμένεται ευελπιστούμε ότι θα είναι θετικό μετά και τις ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών».

Ερωτηθείς αν μετά την τηλεφωνική συνομιλία της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ με τον Μουσταφά Ακκιντζί υπήρξε και αντίστοιχη τηλεφωνική συνομιλία της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Κούσιος είπε ότι λόγω και της διαφοράς ώρας μεταξύ Νέας Υόρκης και Κύπρου, η τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με την κα Λουτ αναμένεται μετά το απόγευμα κάποια στιγμή σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η θέση, όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ήταν ότι η Κύπρος θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει θετικά οποιαδήποτε απόφαση αφορούσε θέματα της Τουρκίας. Αυτή ήταν η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είχε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο δηλωθεί και αποτυπώνεται καθαρά η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη δήλωση και τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών».

Ερωτηθείς αν προχωρά το θέμα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά. Υπενθύμισε ότι μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, ο κ. Μπορέλ είχε κάνει σχετικές δηλώσεις, λέχθηκαν διάφορα μέτρα, έγιναν κάποιες ενέργειες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι προχωρούν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.