Εκραγέντα βλήματα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία στρατιωτώνΆτομα χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και χωρίς να τους παρέχεται ο κατάλληλος εξοπλισμός καλούνται να εξουδετερώσουν διάφορους τύπους μη εκραγέντων βλημάτων, προερχόμενων από πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως (ΠΑΟ) και μεγάλους όλμους, μετά από βολές που πραγματοποιεί η Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στη «Χαραυγή», τα βλήματα αυτά βρίσκονται σε πεδίο βολής στην επαρχία Λάρνακας και συγκεκριμένα στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού. Δεν εξερράγησαν σε προγενέστερες ασκήσεις βολών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Η μη παροχή κατάλληλου εξοπλισμού που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως μάσκες, αλλά και η μη επαρκής εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα που καλούνται να εξουδετερώσουν τα βλήματα να λιποθυμούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λόγω των αναθυμιάσεων που προκαλούνται. Παράλληλα, σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκαν την παροχή πρώτων βοηθειών διότι ένιωθαν βάρος στο στήθος.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα άτομα αυτά κλήθηκαν να κατασβέσουν τις φωτιές που προκαλούνται λόγω της εξουδετέρωσης των βλημάτων, έχοντας μόνο ένα κοινό ψεκαστήρα πυρόσβεσης στη διάθεσή τους.

Σε επικοινωνία που είχε η «Χ» με το Υπουργείο Άμυνας, υποστήριξαν ότι η έρευνα, ο έλεγχος και η καταστροφή των μη εκραγέντων βλημάτων πραγματοποιείται πάντα από ειδικά ειδικευόμενη μονάδα της Εθνικής Φρουράς και από ομάδα πυροτεχνουργών.

Δεν είδαμε ακόμη πόρισμα…

Στο μεταξύ, βρισκόμαστε ακόμη στο περίμενε για τη δημοσίευση του πορίσματος για το σοβαρό περιστατικό βίας και ξυλοδαρμού που καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο μεταξύ εθνοφρουρών σε στρατόπεδο στο Σταυροβούνι, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Μαΐου.

Σημειώνεται ότι ο τέως υπουργός Άμυνας μιλούσε για έρευνα το συντομότερο, ενώ το Υπουργείο Άμυνας στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε αναφέρει ότι θα ήταν έτοιμο και θα δημοσίευε το συγκεκριμένο πόρισμα «εντός των επόμενων ημερών».

Κωστής Πιτσιλλούδης