Εκρηκτικό «κοκτέιλ» έλλειψης σιτηρών και αύξησης στις τιμές τους

Σε απελπιστική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι, νοιώθει τις αυξήσεις ο καταναλωτής

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών δημιουργεί το εκρηκτικό μείγμα έλλειψης σιτηρών και αύξησης των τιμών τους με τις αγροτικές οργανώσεις να προειδοποιούν με μαζικές κινητοποιήσεις ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση στο ανώτατο επίπεδο.


Μπορεί διεθνώς η προσφορά να είναι λιγότερη από τη ζήτηση στην αγορά σιτηρών, ωστόσο οι αγροτικές οργανώσεις και φορείς των κτηνοτρόφων επικρίνουν σε αυστηρό ύφος την κατάργηση των δικλείδων με τις οποίες το κράτος λειτουργούσε παρεμβατικά για την ρύθμιση της αγοράς. Οι δικλείδες ασφαλείας ήταν η λειτουργία της Επιτροπής Σιτηρών, η διατήρηση των λεγόμενων Στρατηγικών Αποθεμάτων για περίοδο έξι μηνών, αλλά και οι χαμηλές χρεώσεις της Αρχής Λιμένων στα κυπριακά Λιμάνια.

 Πλέον όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ τόσο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκκος Χάμπας, με την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών  δεν υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής σιτηρών για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων αφού έχουν αποξηλωθεί ακόμη και τα σιλό τα οποία αποθήκευαν τις ποσότητες που απαιτούνταν για στήριξη της αγοράς. Σημειώνεται ότι μαζί με το νομοσχέδιο για κλείσιμο της επιτροπής, τον περασμένο Μάρτιο η πλειοψηφία της Βουλής είχε ψηφίσει τον Νόμο περί Διατήρησης Αποθεμάτων Πρώτων Υλών Ζωοτροφών και Σιτηρών για Ανθρώπινη Χρήση. Η ίδια η επίτροπος Νομοθεσίας στο σημείωμα της για την υλοποίηση διαφόρων νομοθεσιών επισημαίνει πως δεν έχει λάβει ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο για δρομολογηθείσες  ενέργειες υλοποίησης της νομοθεσίας.

Το «ράλι» τιμών διεθνώς

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κούρσα στις τιμές των σιτηρών δεν πρόκειται να ξεφουσκώσει πριν το Μάρτη του 2022 όταν θα αρχίσουν να εισρέουν στα συλό, σιτηρά νέας εσοδείας.
Σε ότι αφορά την πτυχή των αυξήσεων στις τιμές τα όσα ακούσαμε μιλώντας με διάφορους κλάδους είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί.


ΕΙΔΟΣ ΚΟΣΤΟΣ* 09/2020 ΚΟΣΤΟΣ*  09/2021 ΜΕΤΑΒΟΛΗ

/ΤΟΝΟΣ

 

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

%/ΤΟΝΟΣ

 

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ 188 284 96 51%
ΚΡΙΘΑΡΙ 185 268

 

83 44,8%
ΣΟΓΙΑ 336 450 114 33,9%
ΖΑΧΑΡΟΠΙΤΤΑ 194 250 56 28,8%
ΗΛΙΑΝΘΟΠΙΤΤΑ 242 338

 

96 39,6%
Τιμές σιτηρών σε ευρώ, παραδοτέες στο λιμάνι Λεμεσού*

 

Οι τιμές σιτηρών, παραδοτέες στο λιμάνι Λεμεσού, όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Διευθυντής της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων Νίκος Πακαπυριακού έφτασαν για τον Αραβόσιτο, φέτος τον Σεπτέμβριο τα 284 ευρώ τον τόνο ενώ το Σεπτέμβριο του  2020, 188 ευρώ τον τόνο παρουσιάζοντας σε πραγματικούς αριθμούς αύξηση γύρω στα 90 ευρώ.

Η τιμή στο κριθάρι, από 185 ευρώ τον τόνο πέρσι τον Σεπτέμβριο φέτος 268. Σημείωσε  ότι την αύξηση θα την επωμισθούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι που είναι όπως είπε σε απελπιστική κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρος Μαππούρας ανέφερε ότι σε σύγκριση με πέρσι , η αύξηση στην τιμή του κριθαριού έφτασε το 100 %, στην τιμή της σιταροπούλας έφτασε το 80% και της σόγιας 50%. Γενικότερα ανα τόνο πέρσι ένας αιγοπροβατοτρόφος αγόραζε τη ζωοτροφή, μείγμα των τριών σιτηρών 280 ευρώ τον τόνο και φέτος 410 ευρώ τον τόνο. Υπέδειξε ότι η Επιτροπή Σιτηρών μπορούσε να καθορίσει τις τιμές σιτηρών ενώ είχε και αποθέματα για στήριξη των κτηνοτρόφων δυνατότητα που πλέον δεν υπάρχει. Επιπλέον ανέφερε ότι ο εκτελωνισμός ενός κοντέινερ με ζωοτροφές πριν την ιδιωτικοποίηση στοίχιζε 700 ευρώ να βγει από το λιμάνι, σήμερα ο ιδιώτης θέλει 1400.


Μόνο δύο Αλευρόμυλοι Παγκύπρια

Οι Φούρνοι, όπως δήλωσε στον άστρα, ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου Γαβριήλ Καζάζης τον τελευταίο μήνα αγόρασαν από τους μόνο δύο μύλους που υπάρχουν στην αγορά , τα άλευρα με αύξηση -6-7% ενώ πήραν όπως είπε ειδοποίηση ότι ενδεχομένως τον επόμενο μήνα οι αυξήσεις να φτάσουν στο 20-30%. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Γιαννάκης Γαβριήλ δήλωσε ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή καθώς ενεγράφη προς συζήτηση το ζήτημα επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών  είναι αλυσιδωτές.

Βδομάδα καθοριστικών αποφάσεων

Οι αγροτικές οργανώσεις έχουν σήμερα συγκέντρωση στην Παρεκκλησία με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση στον τομέα των Σιτηρών η οποία είναι άκρως ανησηχητική.

Αύριο προγραμματίζουν μεγάλη συγκέντρωση στην Ποταμιά και θα ληφθούν όπως ανέφερε σημαντικές αποφάσεις, αναλόγως του τι θα ακούσουν από την προγρμαμματισμένη συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων και κτηνοτρόφων με τον αρμόδιο Υπουργό την Πέμπτη.


Εν δεν υπάρξουν καλά νέα τόνισε ο κ Χάμπας από τη Δευτέρα ξεκινούν μαζικές κινητοποιήσεις προς το προεδρικό με στόχο να πείσουν τον Πρόεδρο ότι η επιβίωση των ζώων αφορά όλη την οικονομία. Ο κ Χάμπας χαιρέτισε την επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και τόνισε ότι η κίνηση αυτή έπρεπε να δρομολογηθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Sitira23 Timessitirwn

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.