Εκρήξεις στο Ακούγιου: «Μεσόγειος ελεύθερη από πυρηνικά» το ξεκάθαρο μήνυμα

Οι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Πυρηνικό Εργοστάσιο Ακούγιου στην Τουρκία το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιανουαρίου προκαλούν έντονη ανησυχία, προβληματισμό και σωρεία ερωτημάτων για το τι κάνει η διεθνής κοινότητα για την επερχόμενη λειτουργία του σταθμού. 

Ο dialogos.com.cy επικοινώνησε με την επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, η οποία εξέφρασε για ακόμη μία φορά τον έντονο προβληματισμό της για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, τονίζοντας ότι το όραμά μας για καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστο με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για μια Μεσόγειο ελέυθερη από πυρηνικά.

Aπό τις εκρήξεις της Τρίτης (19/01) προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σπίτια και θερμοκήπια, έσπασαν παράθυρα και πόρτες στην γύρω περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία. Η έκρηξη έγινε στο εργοτάξιο του εργοστασίου και στο σημείο βρίσκεται η στρατοχωροφυλακή και ο έπαρχος.

Ο νομάρχης της Μερσίνας, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε δήλωσε ότι έχει συσταθεί ομάδα για τον προσδιορισμό των ζημιών και ότι οι πολίτες θα αποζημιωθούν.

Ανέφερε επίσης ότι μια ομάδα από τις αστυνομικές δυνάμεις είχε ανατεθεί να ερευνήσει την έκρηξη. «Το περιστατικό θα διερευνηθεί σε όλες τις πτυχές και οι απαραίτητες διαδικασίες θα αναληφθούν σε σχέση με εκείνους που είναι υπεύθυνοι» σημειώνει η δήλωση.

Θα λειτουργήσει μέσα στο 2023

Εικόνες από την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Ν.Α. Τουρκίας, μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ λόγω της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακούγιου θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023 για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ίδιος έκανε λόγο για: «όνειρο 60 ετών της Τουρκίας, που γίνεται πράξη», ενώ επεσήμανε πως: «H τουρκική βιομηχανία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τη σημαντική αυτή εξέλιξη, που αλλάζει τα δεδομένα στη χώρα».

Η λειτουργία του σταθμού στην Τουρκία είναι γεγονός. Η Rosatom η εταιρεία που κατασκευάζει την μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας διαμηνύει ότι  αναμένεται ότι η εγκατάσταση να παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως μόλις ολοκληρωθεί, με διάρκεια ζωής να εκτιμάται στα 60 χρόνια.

Η κα. Νικολάου σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελεί τον ένα από τους 3 που κατασκευάζονται στη Τουρκία.

«Στόχος της Τουρκίας είναι αφενός να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγόμενα καύσιμα και αφετέρου να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από εθνικές πηγές έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από τις τάσεις παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου». προσθέτει η κα. Νικολάου.

Εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε και έκρουε τον κώδωνα για τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου.

Το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

«Λέχθηκαν διάφορα σε σχέση μες τις εκρήξεις στην περιοχή του σταθμού οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά» υπογραμμίζει η Χριστίνα Νικολάου στο dialogos.com.cy.

Η Επικεφαλής του Γραφείου περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι σίγουρα αναμένουμε να μάθουμε εάν όντως ήταν προγραμματισμένες και ελεγχόμενες όπως αναφέρουν διάφορα διεθνή μέσα ή αν ήταν ατύχημα με ότι συνεπάγεται σε ότι αφορά στις συνέπειες.

Προειδοποιούσε εδώ και δεκαετίες το ΑΚΕΛ με συνεχής παρεμβάσεις, ανακοινώσεις, διαδηλώσεις και με τον Ευρωβουλευτή του κόμματος, Γιώργο Γεωργίου, να καταθέτει ερώτηση στην Κομισιόν για την επικινδυνότητα του πυρηνικού σταθμού.

Το ΑΚΕΛ έχει κρούσει επανειλημμένα, τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση ενός πυρηνικού σταθμού μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Κερύνειας.

Η κα. Νικολάου τονίζει: «Οι πυρηνικοί σταθμοί όπως έχουμε αναφέρει κατά καιρούς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θέμα αφού δεν απειλούν μονάχα το περιβάλλον αλλά κυρίως της υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω περιοχών».

«Η ανάπτυξη των πυρηνικών εργοστασίων δεν βρίσκουν το ΑΚΕΛ σύμφωνο για αυτό και εδώ και πολλά χρόνια κάθε χρόνο μαζί με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ διαμαρτυρόμαστε και προσπαθούμε μέσα από εκδηλώσεις ψηφίσματα και άλλες δράσεις να ενημερώσουμε το κοινό για το τι συμβαίνει και τις πιθανές επιπτώσεις ενός ατυχήματος στην περιοχή μας» σημείωσε η Επικεφαλής του Γραφείου περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου στο dialogos.com.cy.

Το ΑΚΕΛ από το 2015 είχε ζητήσει από τον τότε αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ να προβούν σε ενέργειες  προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να υπερασπιστεί το δικαίωμα των κρατών μελών για ασφάλεια.

«Το όραμά μας για καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστο με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για μια Μεσόγειο ελεύθερη από πυρηνικά» πρόσθεσε η κα. Νικολάου.

Το 2018 το ΑΚΕΛ συνδιοργάνωσε μαζί με άλλες Ε/Κ και Τ/Κ οργανώσεις την καθιερωμένη αντιπυρηνική εκδήλωση ενάντια στην ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Η φώτο από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2018 στο τέρμα της Λήδρας στη Λευκωσία, όπου διαβάστηκε κοινή διακήρυξη η οποία καλεί την Τουρκία να σταματήσει την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού.

Μια πιθανή διαρροή θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους στο σταθμό αλλά και τους κάτοικους.

Η κα. Νικολάου τόνισε υπογράμμισε ότι μια πιθανή διαρροή θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους στο σταθμό αλλά και τους κάτοικους. Πόσον μάλλον σε μια σεισμογενή περιοχή όπως το Άκουγιου λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων  ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πραγματοποιεί επιτόπιες επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα οποιαδήποτε άλλη διεθνής συνθήκη ή σύμβαση η οποία να απαγορεύει την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων πχ για παραγωγή ενέργειας. Ας μην ξεχνάμε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια η πυρηνική ενέργεια να παρουσιαστεί ως ανανεώσιμη φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική μορφή ενέργειας, κάτι το οποίο δεν ισχύει» επισήμανε η Επικεφαλής του Γραφείου περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ

Τον Ιούλιο του 2019 ο κ. Γεωργίου σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε καίρια ερωτήματα για το «Ακούγιου».

Ένα από αυτά ήταν οι επανειλημμένες αναφορές από διεθνούς κύρους σεισμολόγους ότι το Ακούγιου, που βρίσκεται στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από την Κύπρο,  βρίσκεται επάνω σε σεισμογενή περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί ένας πυρηνικός αντιδραστήρας.

Ο κ. Γεωργίου είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προγραμματισμό νέας Αποστολής ελέγχου στην Κύπρο (όπως είχε γίνει το 2015) για την επαναξιολόγηση/επικαιροποίηση της ανάγκης ρυθμίσεων παρακολούθησης της ακτινοβολίας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης στο Aκούγιου.

Στην  ερώτησή του ο  Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ρώτησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν κατανοεί πρακτικά τις δυσμενείς διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου και ιδιαίτερα τις ανησυχίες στην Κύπρο και Ελλάδα λόγω της εγγύτητας του σταθμού με τις χώρες αυτές. Ζήτησε επίσης να μάθει σε τι ενέργειες έχει προβεί για να αποτρέψει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού και να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει τη σύμβαση του Espoo, βάσει της οποίας η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με τις γειτονικές της χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, για οιανδήποτε μελλοντική εξέλιξη στο έργο του σταθμού.

Παναγιώτης Βασιλείου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy