Έκρυψαν φάκελο με καταγγελίες κατά του «εγκάρδιου φίλου» του Αναστασιάδη

• Αποκαλύψεις φωτιά για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον «εγκάρδιο φίλο» του που αναφέρεται στα Pandora Papers: Καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδεύσει 115 εκατ. δολάρια

• «Δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι» λένε οι εκπρόσωποι της Γενικής Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ σε σχέση με τον χαμένο φάκελο

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Αποκαλύψεις φωτιά για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον «εγκάρδιο φίλο» του, αμφιλεγόμενο Ρώσο πρώην γερουσιαστή Λεονίντ Λεμπέντεφ, ο οποίος εμφανίζεται στα Pandora Papers ως πελάτης του δικηγορικού γραφείου Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι, έφερε η χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, οι διωκτικές Αρχές γνώριζαν για τον αμφιλεγόμενο Ρώσο πρώην γερουσιαστή, πολύ πριν τα Pandora Papers.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι η Γενική Εισαγγελία κατέχει εδώ και μήνες φάκελο με σοβαρές καταγγελίες εναντίον του, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων ότι χρησιμοποίησε την Κύπρο για να φυγαδέψει 115 εκατ. δολάρια.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας αποκάλυψε ότι έχει κατατεθεί από τρίτη χώρα αίτημα συνδρομής για έρευνα εναντίον του Λεονίντ Λεμπέντεφ. Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Φορολογίας αποκάλυψε ότι το Τμήμα κατέχει πληροφορίες για τον Ρώσο πρώην γερουσιαστή, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί δεν έγιναν έρευνες πριν από τα Pandora Papers. Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι στάληκαν επιστολές σε όλες τις τράπεζες να αναφέρουν κατά πόσο προκύπτουν θέματα από τα Pandora Papers.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σοκ στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, τα οποία ζήτησαν εξηγήσεις από τους εκπροσώπους της Γενικής Εισαγγελίας και της ΜΟΚΑΣ. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δύο θεσμών δήλωσαν αμφότεροι «δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι».
Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις των Pandora Papers αποτέλεσαν την αφορμή για τα πρόσφατα δημοσιεύματα του BBC και της Guardian, με τίτλους του στιλ «The offshore President», που διέσυραν για άλλη μια φορά την Κύπρο.

Επισημαίνεται επίσης ότι το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι σε δήλωσή του στην Guardian απέρριψε την κατηγορία, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αν και ήταν μέτοχος του γραφείου δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στις εργασίες του από την εποχή που ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ το 1997. «Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η σχέση του με τον αμφιλεγόμενο Ρώσο πρώην γερουσιαστή Λεονίντ Λεμπέντεφ ήταν «εγκάρδια», αλλά ανέφερε ότι δεν ήταν ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.

Έρευνες στο δικηγορικό Αναστασιάδη

Εν τω μεταξύ ο Χρ. Κληρίδης αποκάλυψε ότι μετά τη δημοσιοποίηση των Pandora Papers, ο Δικηγορικός Σύλλογος ξεκίνησε έρευνα στο γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνέταιροι.

Ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκαν στοιχεία από τον Παναμά καθώς και την εταιρεία η οποία με βάση τα Pandora Papers είχε προβεί στην καταγγελία το 2015 προς τις οικονομικές Αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων. Ακόμη, ανέφερε ότι εάν υπάρξει συνεργασία του δικηγορικού γραφείου με τον Δικηγορικό Σύλλογο, η έρευνα μπορεί να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί έκθεση εντός δεκαπέντε ημερών.

Επίσης ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Λογιστών, Κυριάκος Ιορδάνου, είπε ότι προγραμματίζεται επιτόπια έρευνα σε ένα γραφείο το οποίο φέρεται να εμπλέκεται έμμεσα στα Pandora Papers, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι ο Χρ. Κληρίδης έριξε το γάντι προς τη Γενική Εισαγγελία, λέγοντας ότι εάν ζητήσει και αυτή στοιχεία από τον Παναμά και την εταιρεία η οποία είχε προβεί στην καταγγελία το 2015, ενδεχομένως να αυξηθούν οι πιθανότητες να απαντήσουν οι πιο πάνω.

 

Άγρια κόντρα και επιστολή Αναστασιάδη σε Επιτροπή Θεσμών
• Πανικός στο Προεδρικό για τις αποκαλύψεις των Pandora Papers

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Προεδρικού και της Επιτροπής Θεσμών, σε σχέση με τη συνεδρία για τα Pandora Papers. Μάλιστα το Προεδρικό κατέβαλε προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή για να ματαιωθεί η συνεδρία, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή με την οποία προανήγγειλε ότι θα απαντήσει γραπτώς σε περίπτωση που εμπλακεί το όνομά του κατά τη συζήτηση.

Η κόντρα ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Πέτρου Δημητρίου, και του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου. Συγκεκριμένα ο Π. Δημητρίου δήλωσε την Τρίτη σε τηλεοπτικό σταθμό (Alpha) ότι «κανένα κόμμα δεν θεώρησε σκόπιμο να κληθεί η Προεδρία παρά το γεγονός ότι ένα κόμμα ετοιμάζεται να διενεργήσει πορείες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας», καθώς και ότι «η υποκρισία και ο δηθενισμός μπορούν να μας πάρουν ως ενός σημείου και έχουμε ξεπεράσει τα όρια σε αυτό τον τόπο», ενώ ο Μ. Πελεκάνου επιχείρησε να προκαταλάβει τη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου λέγοντας ότι «εν λεπτομερεία θα διαπιστωθεί από τις καταθέσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών […] ότι η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης με τις Οδηγίες της ΕΕ». Αναφερόμενος επίσης στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, είπε τρεις φορές ότι «ως κυβέρνηση απαξιούμε».

Η Επιτροπή Θεσμών κατά την έναρξη της συνεδρίας συζήτησε το θέμα και χαρακτήρισε «άτοπες και προσβλητικές» τις αναφορές του Π. Δημητρίου.

Επίσης λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών παρέλαβαν επιστολή από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ενόσω η όλη συζήτηση θα περιοριστεί στα μέτρα που έλαβε ή σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, γίνεται κατανοητή η μη πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αφού έχουν κληθεί προς τούτο τα καθ’ ύλη αρμόδια υπουργεία, θεσμοί και σύλλογοι των εμπλεκόμενων επαγγελματιών. Επειδή παρά ταύτα η εξέταση του θέματος προέκυψε ύστερα από τη δημοσιοποίηση από το BBC και την εφημερίδα Guardian των Pandora Papers και ενόψει των διαστρεβλωτικών ισχυρισμών που προβάλλουν κάποιοι, όσον αφορά τουλάχιστον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρώ πως κρίνεται απαραίτητο όπως κατατεθούν στην Επιτροπή τα ακριβή κείμενα των δημοσιευμάτων του BBC και της εφημερίδας Guardian που αναφέρονται στον Πρόεδρο της Κύπρου και αυτούσιο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου».

«Θέλω να σας ενημερώσω πως όχι μόνο δεν θα αρνηθώ αλλά αντιθέτως θεωρώ απολύτως αναγκαίο εάν κατά τη συζήτηση υπάρξει η όποια εμπλοκή του ονόματός μου δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ετοιμότητά μου να απαντήσω γραπτώς».

Σημειώνεται ότι το αίτημα για συζήτηση των Pandora Papers στην Επιτροπή Θεσμών υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ. Επισημαίνεται επίσης ότι ο ΔΗΣΥ επιχείρησε αρχικά να μπλοκάρει τη συζήτηση, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να κάνει στροφή υπό το βάρος της κατακραυγής της κοινωνίας. Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καλεί τις Αρχές να πραγματοποιήσουν έρευνες για τα Pandora Papers.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy