Εκστρατεία Διαφώτισης για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή ανά το παγκόσμιο, ενώ κάθε 5 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Κύπρο 2.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περίπου 40.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία δόθηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, με αφορμή την Εβδομάδα Καρδιάς, που φέτος διοργανώνεται από τις 24 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2018 και έχει ως στόχο τη διάδοση του μηνύματος «Αγάπησε την Καρδιά σου».

Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Και επειδή η κατάσταση φαίνεται ότι εξελίσσεται σε πανδημία, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός μέχρι το 2030 θα εκτοξευθεί στα 23 εκ., προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Κυριακός Γιάγκου.
Μιλώντας στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Γιάγκου υπογράμμισε ότι στόχος της Εκστρατείας Διαφώτισης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΚ, δεν έχει επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, αφού σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο, το 28% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, το 36% υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, το 8 % είναι παχύσαρκα και το 20% υπέρβαρα. Η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης, ο έλεγχος της υπέρτασης και του επιπέδου του σακχάρου, η υιοθέτηση της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα, είναι δεδομένα που έχουν τεκμηριώσει με σαφήνεια ότι αποτελούν θεμέλια για την μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από την στεφανιαία νόσο, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου και η συχνότερη νόσος της καρδιάς, τόνισε ο Δρ. Γιάγκου.

Παρ’ όλες τις προόδους της καρδιολογίας τόσο διεθνώς, όσο και στην Κύπρο σε θέματα θεραπείας, είτε αυτή είναι φαρμακευτική είτε είναι επεμβατική, είτε αφορά την βελτίωση των παραμέτρων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης των καρδιοπαθειών, εν τούτοις η ευθύνη του κοινού είναι μεγάλη και η συμβολή όλων

στην πρόληψη των καρδιοπαθειών είναι επιβεβλημένη, υπογράμμισε ο Δρ. Κυριάκος Γιάγκου. Για το λόγο αυτό πρόσθεσε, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου αξιοποίησε φέτος για πρώτη φορά τη δύναμη που προσφέρει ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο στη διείσδυση και διάδοση των μηνυμάτων που θέλει να μεταδώσει στο κοινό, έτσι ώστε να καταστήσει την κοινωνία μέρος της λύσης του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι παγκοσμίως 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά τα καλά νέα είπε, είναι ότι τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να προληφθεί. Η άθληση σημείωσε ο Δρ. Αγαθαγγέλου είναι τρόπος ζωής και αντανακλά τη σχέση του ατόμου με το σώμα του, την υγεία του, τις διατροφικές του συνήθειες, το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία, γι’ αυτό και η προώθηση του φετινού μηνύματος «Αγάπησε την καρδιά σου» μέσα από το χώρο του αθλητισμού, σίγουρα θα φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο κ. Νίκος Χρηστίδης Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, που είναι ο Μέγας Χορηγός των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Καρδιάς ανέφερε ότι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Medochemie, γι’ αυτό και συμμετέχει ενεργά και με ουσιαστικό τρόπο σε δράσεις που αφορούν στην προστασία του πολύτιμου αγαθού της Υγείας .

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού θεωρεί υποχρέωση του να συμμετάσχει και να στηρίξει ενεργά τις δράσεις και εκδηλώσεις της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, θέτοντας την Εκστρατεία υπό την αιγίδα του, ανέφερε στο χαιρετισμό της η Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Στόχος μας πρόσθεσε η κυρία Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με τα οφέλη της άσκησης αλλά και το σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η αθλητική δραστηριότητα στην πρόληψη πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο κύριος Τάσος Κίσσας, Εκπρόσωπος του Φιλανθρωπικού-Εθελοντικού Οργανισμού Ποδοσφαιριστών «Γκολ στη Ζωή», ανέφερε ότι με χαρά στηρίζουν της Εκστρατεία της Καρδιολογικής Εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι τα μηνύματα που απορρέουν από αυτή την καμπάνια είναι αυτά που πρέπει να έχουμε όλοι μαζί μας καθημερινά, έτσι ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Άσκηση και υγεία πάνε μαζί είτε ασχολείσαι επαγγελματικά με τον αθλητισμό είτε όχι, κατέληξε ο κύριος Κίσσας.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε φιλμάκι, στο οποίο γνωστοί αθλητές και ποδοσφαιριστές έστειλαν το δικό τους μήνυμα, ώστε να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την πρόληψη των καρδιοπαθειών.

Η Εκστρατεία Διαφώτισης και Ευαισθητοποίησης του κοινού τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και τη στηρίζουν η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και ο Φιλανθρωπικός – Εθελοντικός Οργανισμός Ποδοσφαιριστών «Γκολ στη Ζωή». Μέγας Χορηγός όλων των Εκδηλώσεων της Εκστρατείας Διαφώτισης είναι η Medochemie.
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

• Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 / 10:00 π.μ. – Επίσκεψη ιατρών – μελών της ΚΕΚ στο χωριό Πρόδρομος

Ιατροί – Μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου θα πραγματοποιήσουν με Κινητή Ιατρική Μονάδα επίσκεψη στο χωριό της Κύπρου με το μεγαλύτερο υψόμετρο, τον Πρόδρομο, όπου θα προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα διενεργηθούν περιλαμβάνουν καρδιογραφήματα, μέτρηση σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, ενώ θα διανεμηθεί διαφωτιστικό υλικό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιλογή του συγκεκριμένου χωριού έγινε για να τονιστεί η κοινωνική παρέμβαση της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κύπρου με δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

• Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 / 19:00 – Ποδοσφαιρικός αγώνας Super Cup ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ

Στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Super Cup ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ, οι δυο ομάδες κατά την είσοδό τους στο στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» θα κρατούν πανό στο οποίο θα αναγράφεται το κεντρικό μήνυμα της Εβδομάδας Καρδιάς «Αγάπησε την καρδιά σου», ενώ την ίδια στιγμή θα εκφωνηθεί από τα μεγάφωνα του σταδίου κείμενο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αξία της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

• Άλλες Ενέργειες Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

Στη διάρκεια της Εβδομάδας Καρδιάς Καρδιολόγοι – Μέλη της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου μέσω άρθρων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών θα ενημερώνουν το κοινό για την υγεία της καρδιάς τους, τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιοπαθειών, αλλά και για τη συμβολή της άθλησης στην καρδιαγγειακή υγεία. Παράλληλα θα διεξάγεται On line Campaign στη σελίδα της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου στο Facebook, όπου θα αναρτώνται πληροφορίες για την Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, συμβουλές προς το κοινό και μηνύματα ευαισθητοποίησης από γνωστούς αθλητές.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.