Εκστρατεία ΕΔΟΝ: Για το βιασμό, φταίει ο βιαστής! – Να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για την κουλτούρα βιασμού

  • Το “προκλητικό” ντύσιμο – δεν είναι αιτία βιασμού!
  • Το ποτό, το φλερτ, η νύχτα – δεν είναι αίτια βιασμού!

Για το βιασμό, φταίει ο βιαστής. Για την κουλτούρα ανοχής που επικρατεί, φταίει το ίδιο το σύστημα που δημιουργεί και αναπαράγει την ανισοτιμία των φύλων και την έμφυλη βία.

Με αφορμή τη συζήτηση περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων, το Κ.Σ. ΕΔΟΝ, διοργανώνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης με σκοπό να ανοίξει η συζήτηση για την κουλτούρα του βιασμού. Καλούμε κάθε νέα και νέο, να λάβει μέρος στην προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να ανοίξει η ουσιαστική  συζήτηση για την κουλτούρα βιασμού.

Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση συνιστά μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές βίας σε βάρος των γυναικών και μια από τις πιο αποκρουστικές εκφάνσεις της ανισοτιμίας των δύο φύλων. Αποτελεί ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες. Κανένα άτομο, γυναίκα ή άντρας, δεν πρέπει να βρίσκεται εκτεθειμένο σε τέτοιες μορφές βίας και συμπεριφορές, ούτε στο χώρο του αθλητισμού, ούτε πουθενά. Τέτοιες καταδικαστέες ενέργειες και νοοτροπίες απαιτούν και την αντίστοιχη άμεση εμπλοκή των αρμόδιων φορέων. Υπάρχει ανάγκη δομών και διαδικασιών που να στηρίζουν και να προστατεύουν τα άτομα που θέλουν να προβούν σε καταγγελίες και ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχυθούν δράσεις καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων που φαίνεται να είναι καλά ριζωμένα τόσο στο χώρο του αθλητισμού όσο και ευρύτερα στη κοινωνία.

Ως ΕΔΟΝ, καταδικάζουμε όλες τις μορφές της σεξουαλικής βίας, τονίζοντας πως το ίδιο το φαινόμενο αλλά και η κουλτούρα που επικρατεί δεν είναι εκτός του συνολικού πλαισίου του ίδιου του συστήματος που δημιουργεί και αναπαράγει την ανισοτιμία των φύλων και την έμφυλη βία.

#EndRapeCulture #EDON #NoMeansNo #Cyprus

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.