Εκστρατεία για μείωση του αριθμού των ψευδο-ταυτοτήτων ξεκινά το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας

Εκστρατεία κατά το 2023 για μείωση του αριθμού των ψευδο-ταυτοτήτων θα ξεκινήσει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Ελίκκος Ηλία, προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτό αναρτήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο στην Πύλη Κτηματολογίου με τίτλο «Καταχώριση στα Μητρώα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρία (ΤΚΧ) ενός μοναδικού αριθμού ταυτότητας για κάθε ιδιοκτήτη».

Όπως εξήγησε ο κ. Ηλία, το πρόβλημα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ένα ακίνητο δεν είναι καταχωρισμένο στα μητρώα του Κτηματολογίου με τον αριθμό ταυτότητας του ιδιοκτήτη και αυτό μπορεί να συμβεί, όπως είπε, «επειδή το ΤΚΧ, ως το αρχαιότερο Τμήμα της Κύπρου, λειτουργεί από το 1858, πολλά δηλαδή χρόνια προτού οι ιδιοκτήτες αποκτήσουν τον δικό τους αριθμό ταυτότητας, ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Το ΤΚΧ, μέχρι το 1999 που εφάρμοσε το μηχανογραφημένο του σύστημα, μπορούσε να αποδεκτεί δικαιοπραξίες χωρίς την υποχρεωτική καταχώρηση του αριθμού ταυτότητας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «προκειμένου να λειτουργήσει το μηχανογραφημένο σύστημα και εκεί που δεν υπήρχε ταυτότητα, καταχωρείτο για τον ιδιοκτήτη ενός ακίνητου, ένας τυχαίος ακέραιος αριθμός και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δημιουργήθηκε το πρόβλημα με τις ψευδοταυτότητες».

Ο κ. Ηλία τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στους ιδιοκτήτες, προσθέτοντας, ότι στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι σημαντικό να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

«Η καταχώριση στα Μητρώα του ΤΚΧ ενός μοναδικού αριθμού ταυτότητας διασφαλίζει και αποτρέπει την οποιαδήποτε αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ακινήτου, ενώ παράλληλα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Κτηματολόγιο, αλλά και με άλλα Τμήματα/ Υπηρεσίες και Οργανισμούς», υπογράμμισε.

Ο Διευθυντής του ΤΚΧ ζήτησε τη βοήθεια των πολιτών προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων του Τμήματος, να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα στην εξυπηρέτηση που αυτό παρέχει στους πολίτες και να ενδυναμωθεί η διαφάνεια.

Πρόσθεσε πως για όλους τους πιο πάνω λόγους αναρτήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο στην Πύλη Κτηματολογίου με τίτλο «Καταχώριση στα Μητρώα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρία (ΤΚΧ) ενός μοναδικού αριθμού ταυτότητας για κάθε ιδιοκτήτη».

Ανέφερε ότι στο φυλλάδιο αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίος μπορούν οι πολίτες να βεβαιωθούν ότι για κάθε ακίνητο που είναι εγγεγραμμένο στο όνομά τους στο ΤΚΧ, είναι καταχωρισμένος ο αριθμός ταυτότητάς τους και εάν όχι, τους δύο τρόπους με τους οποίος μπορούν να τον διορθώσουν.

Αναφορικά με τους τρόπους που μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι πολίτες μπορούν να το ελέγξουν με τρεις τρόπους.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν οι πολίτες έχουν στην κατοχή τους το Πιστοποιητικό Εγγραφής Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Τίτλο), στον «Διακριτικό Αριθμό» των στοιχείων του ιδιοκτήτη, να βεβαιωθούν ότι αναγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας/ARC τους και όχι οποιοσδήποτε άλλος διακριτικός αριθμός.

Αν έχουν στην κατοχή τους Πιστοποιητικό Έρευνας Ακίνητης Ιδιοκτησίας, όπως είπε, να βεβαιωθούν ότι στο πάνω μέρος του πιστοποιητικού, στα σημεία «Ιδιοκτήτης»/«Επηρεαζόμενο Πρόσωπο»/«Όνομα για το οποίο έγινε η έρευνα», αναγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας/ARC τους και όχι οποιοσδήποτε άλλος διακριτικός αριθμός.

Είπε ακόμη ότι οι πολίτες μπορούν να εισέλθουν στις ηλεκτρονικές αιτήσεις της Πύλης Κτηματολογίου στις οποίες παρουσιάζεται κατάλογος ακινήτων (Πιστοποιητικό Εγγραφής Ακίνητης Ιδιοκτησίας, Πιστοποιητικά Έρευνας κα) και “να βεβαιωθούν ότι στον κατάλογο εμφανίζονται όλα τα ακίνητά τους”.

Σε σχέση με τους τρόπους που μπορεί να γίνει διόρθωση, ο κ. Ηλία είπε ότι εάν κατά τον πιο πάνω έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν αναγράφεται ο Αριθμός Ταυτότητας/ARC, του ιδιοκτήτη σε ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί αυτό να διορθωθεί, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους, με δύο τρόπους

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του ΤΚΧ είπε ότι ο πρώτος τρόπος είναι με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης «Δήλωση Ακινήτου», μέσω της Πύλης του Κτηματολογίου (https://eservices.dls.moi.gov.cy).

Πρόσθεσε ότι η διόρθωση μπορεί να γίνει με την «Καταχώριση Στοιχείων του Ακινήτου». Απαιτείται να επισυναφθεί /ανεβεί αντίγραφο των δύο όψεων του Δελτίου Ταυτότητας/ ARC και τα σχετικά Πιστοποιητικά Εγγραφής (Τίτλους) Ακίνητης Ιδιοκτησία ή με την “Επισύναψη στοιχείων του/των ακινήτου/ακινήτων».

Με την επιλογή αυτή, συνέχισε, δεν χρειάζεται η καταχώριση των στοιχείων ακινήτων. Απαιτείται να επισυναφθεί /ανεβεί αντίγραφο των δύο όψεων του Δελτίου Ταυτότητας/ ARC και τα σχετικά Πιστοποιητικά Εγγραφής (Τίτλοι) Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Αναφορικά με τον δεύτερο τρόπο, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι με τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης «Επικαιροποίηση Στοιχείων Υφιστάμενου Ιδιοκτήτη» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσθέτοντας ότι η αίτηση είναι διαθέσιμη στα Έντυπα Αιτήσεων της Πύλης Κτηματολογίου.

Απαιτούμενα Έγγραφα, σύμφωνα με τον κ. Ηλία, είναι η συμπληρωμένη Αίτηση: «Επικαιροποίηση Στοιχείων Υφιστάμενου Ιδιοκτήτη», αντίγραφο των δύο όψεων του Δελτίου Ταυτότητας / ARC, αντίγραφο/α Τίτλου/ων Ακίνητης Ιδιοκτησίας, αναφορά ταχυδρομικής διεύθυνσης και τηλέφωνα επικοινωνίας και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο θεωρείται ότι θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.