Εκστρατεία προστασίας της περιοχής «Ζάπαλο»

Καταστροφικές δράσεις και συμπεριφορές από επισκέπτες της απόκρυφης παραλίας

Αποτελεί, κατά γενική ομολογία, την πιο απόκρυφη, την πιο μαγευτική παραλία της Λεμεσού και ενδεχομένως τη λιγότερο γνωστή στον πολύ κόσμο. Βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις και συγκεκριμένα κάτω από το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, με κύριο χαρακτηριστικό της τη χοντρή καφέ άμμο και τους τεράστιους απότομους βράχους που είναι γεμάτοι με φωλιές γερακιών.

Η παραλία ονομάζεται «Απόλλων», αλλά και κόλπος «Ζάπαλο» και δεν είναι ορατή από τον κύριο δρόμο. Για να κατεβεί κάποιος σε αυτή την παραλία θα πρέπει να διαθέτει αυτοκίνητο με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, ενώ για τους φίλους της πεζοπορίας η διαδρομή δεν διαρκεί περισσότερο από ένα τέταρτο.

Παρά το απόκρυφο σημείο της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ανακαλύπτεται συνεχώς όλο και από περισσότερο κόσμο κι αυτό, όπως έχει αποδειχτεί, αποβαίνει σε βάρος της προστασίας και της διατήρησης του φυσικού τοπίου, αλλά και του σπάνιου ζωικού βασιλείου που για πολλά χρόνια επιβιώνει και αναπαράγεται στην περιοχή.

Μπροστά στην καταστροφική, σε αρκετές περιπτώσεις, ανθρώπινη παρουσία στη συγκεκριμένη περιοχή και θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστάσεις, το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βάσεων ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για την παραλιακή περιοχή «Ζάπαλο» και ειδικότερα για τις ευαισθησίες που χαρακτηρίζουν την περιοχή και τις απαγορευμένες δραστηριότητες για τους επισκέπτες.

Ειδικότερα, οι περιβαλλοντοφύλακες των Βάσεων παρέχουν πληροφορίες στο κοινό με δεδομένο και το γεγονός ότι μόνο στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου και μάλιστα σε περίοδο απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας, περισσότεροι από 100 άνθρωποι επισκέφτηκαν την περιοχή με αποτέλεσμα να επιδοθούν δεκάδες πρόστιμα σε άτομα τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, είχαν αφήσει στο πέρασμά τους σωρούς από σκουπίδια, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που πήγαν στην παραλία με τα σκυλιά τους, παρά τις απαγορευτικές πινακίδες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της παραλίας.
Οι απειλές στην περιοχή «Ζάπαλο» και ιδιαίτερα στην παραλία, όπως τονίζουν οι αρμόδιες Αρχές των Βάσεων, προέρχονται από την ανθρώπινη παρουσία και δεν αφορούν μόνο τις κάθε είδους ακαθαρσίες που αφήνονται σε διάφορα σημεία ή άλλες επιβλαβείς δραστηριότητες, αλλά έχουν να κάνουν και με νυχτερινές φωταψίες (από αυτοκίνητα ή άλλως πως) οι οποίες αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή για τις χελώνες και τους νεοσσούς.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται και από τη χρήση των drones, ιδιαίτερα κοντά στους βράχους που είναι οι λίγοι από τους εναπομείναντες χώρους όπου φωλιάζουν και αναπαράγονται κάποια από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση πουλιά, όπως ο γύπας «Γκριφόν» και το γεράκι «Ελεονώρα-Μαυροπετρίτης».
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Λειτουργός Περιβάλλοντος των Βάσεων, Αλεξία Περδίου, «η αυξημένη επισκεψιμότητα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή η οποία είναι κηρυγμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Διατήρησης με το ίδιο καθεστώς που διέπει τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ 2000».

Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όπως αναφέρει η κα Περδίου, «έχουν επισκεφτεί την περιοχή πολλοί άνθρωποι για να κατασκηνώσουν τη νύχτα και μάλιστα με σκυλιά, αφήνοντας όμως πίσω τους κάθε είδους σκουπίδια και ακαθαρσίες».

Όπως αναφέρεται, η κατάσταση του δρόμου που οδηγεί στην παραλία έχει επιδεινωθεί λόγω κυρίως των συνεχών κατολισθήσεων και ως εκ τούτου ο απότομος χωματόδρομος τον οποίο χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες της περιοχής έχει κλείσει για τα οχήματα για λόγους ασφάλειας. Τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη Λειτουργό Περιβάλλοντος των Βάσεων, έγινε κατορθωτό οι επισκέπτες της παραλίας να εκτιμήσουν περισσότερο το φυσικό περιβάλλον περνώντας τον περισσότερο χρόνο τους εκτός της παραλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή «Ζάπαλο» αποτελεί μια από τις 33 συνολικά παραλίες που έχουν καταγραφεί σε όλο το μήκος των οκτώ περίπου χιλιομέτρων που καταλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού (από την Ακτή του Κυβερνήτη μέχρι και το Πισσούρι) και προβάλλονται εντός και εκτός Κύπρου για τουριστικούς ή άλλους σκοπούς.

Η καταγραφή έγινε από τον ερασιτέχνη φωτογράφο Αντρέα Παπαδόπουλο και αποτέλεσε το περιεχόμενο του «Discovering Cyprus», ενός ενημερωτικού και πολύ εύχρηστου οδηγού στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα, όπου πέραν των φωτογραφιών, δίνονται σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις υπηρεσίες που προσφέρονται, τις εγκαταστάσεις στην κοντινή περιοχή, τον τύπο επισκεπτών, τις δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει, την ατμόσφαιρα που επικρατεί και τα σημεία ενδιαφέροντος για καθεμία από τις παραλίες.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.