ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα, Πέμπτη, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2009. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά σημαντική αύξηση, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, αυτό σημαίνει ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος στην απόσυρση της προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει και νέα αύξηση καθώς ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και θα παραμείνει, όπως αναφέρει, πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο 9,9%. Τους τελευταίους μήνες, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων οδήγησαν σε διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και σε αύξηση του πληθωρισμού.

Η κίνηση αυτή από την ΕΚΤ, που ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς και έδειξε ότι οι ρυθμιστές των επιτοκίων δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να επιβραδύνουν τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης παρά την εντεινόμενη πολιτική κριτική.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.