Εκτακτα μέτρα σε Μιλάνο και Ρώμη λόγω ρύπανσης

Μετά το Μιλάνο και η Ρώμη λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησε σε επικίνδυνη αύξηση των σχετικών τιμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δημοτικές αρχές της ιταλικής πρωτεύουσας αποφάσισαν να επιβάλουν τελικά απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων λόγω των ιδιαίτερα υψηλών τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το μέτρο «μονά-ζυγά» θα ισχύει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 28 και 29 Δεκεμβρίου, από τις 07:30 το πρωί και μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι, και από τις 16:30 το απόγευμα μέχρι τις 20:30 το βράδυ.

Κατά τις δυο αυτές ημέρες οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την τιμή του ολοήμερου ειδικού εισιτηρίου «κατά του νέφους» να μειώνεται σε μόλις 1,50 ευρώ.

Την αρχή έκαναν χθες οι δήμοι του Μιλάνου και της Παβίας που ανακοίνωσαν την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων από τις 28 μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Η απαγόρευση θα ισχύσει στις δυο πόλεις από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Αρχικώς η Ρώμη δίστασε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μιλάνου, εντέλει όμως αποφάσισε υπέρ του πιο χαλαρού μέτρου. Όπως σχολιάζει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στην ιταλική πρωτεύουσα δεν θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς πολλά οχήματα εξαιρούνται από την απαγόρευση την ώρα που γίνονται ελάχιστοι έλεγχοι για το εάν τηρείται η εφαρμογή του μέτρου. Επίσης τα πεπαλαιωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους πολίτες.

Η άπνοια και οι λιγοστές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες δραματικά η κατάσταση στις ιταλικές μεγαλουπόλεις. Η περιφέρεια της Λομβαρδίας, στην οποία ανήκει το Μιλάνο, απηύθυνε ήδη έκκληση να μην γίνει φέτος η παραδοσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά.

Μιλάνο και Ρώμη κάλεσαν παράλληλα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη θέρμανση στους 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.