Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό για τα επεισόδια σε Σίγμα και Προεδρικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, και υπηρεσιακούς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σήμερα στις 11.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα ψες στο συγκρότημά Δίας μετά την εισβολή όχλου στην είσοδο του κτιρίου.

Ο πρόεδρος επισκέφθηκε το πρωί τα γραφεία του Συγκροτήματος Δίας κάνοντας λόγω για «κατάντημα» ενώ σε έντονο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του «Δια» Κωστή Χατζηκωστή, ο δεύτερος του είπε ότι το μεγαλύτερο του (του πρέδρου) πρόβλημα είναι η Αστυνομία και πρέπει να το φτιάξει για να του απαντήσει πως έχει αμέσως μετά την επίσκεψη σταα γραφεία του Δία, έχει έκτακτη σύσκεψη.

Img 9199

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο τέλος της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αισθάνομαι αποτροπιασμό, αισθάνομαι συγκλονισμό για ό,τι έγινα μάρτυρας από ψες, αλλά και σήμερα με την εδώ παρουσία μου.

Την ώρα που εισβάλλει για δεύτερη φορά η Τουρκία στην Κύπρο με την εδώ (παράνομη) επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, κάποιοι ανεγκέφαλοι προσπάθησαν ψες να καταλύσουν το κράτος.

Img 9190 Scaled

Θέλω να είμαι απόλυτος. Σέβομαι την όποια ειρηνική διαμαρτυρία. Δεν θα υπάρξει ανοχή από το κράτος για τον οποιονδήποτε έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μας ξαναφέρει στην προ του ‘74 κατάσταση.

Είμαι απόλυτος και το τονίζω, και ανάλογες θα είναι οι οδηγίες μου προς την Αστυνομία, προς όλους τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους έχω σύσκεψη αμέσως μετά από την επίσκεψη μου στο Σίγμα.

Img 9186

Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια μου στους αστυνομικούς, ως εκ θαύματος δεν θρηνήσαμε θύματα, αφού (οι δράστες) χρησιμοποίησαν όπλα που ρίχνουν φωτοβολίδες και ευτυχώς που δεν τους κτύπησαν στην κεφαλή.

Img 9255

Όμως και στην εδώ κατάσταση. Η στροφή εναντίον της ελευθερίας του Τύπου δίνει την εικόνα ότι κάποιοι έχουν παραπάνω προνόμια από όλους τους άλλους. Και παρακολουθώντας όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, παρακολουθώ με πόση ευλάβεια και αντικειμενικότητα – πολλές φορές μπορεί να κρίνεται ή να επικρίνεται η Κυβέρνηση και εν αδίκω. Είναι δικαίωμα η ελευθερία της έκφρασης, αλλά όταν τα ΜΜΕ χάρη του ευρύτερου καλού, όπως και όλες οι Κυβερνήσεις του κόσμου, για να ακολουθήσουν μια πορεία διάσωσης της υγείας της ζωής της οικονομίας του τόπου, δέχονται ανάλογες επιθέσεις από αντιεξουσιαστές, αυτές δεν θα γίνουν ανεκτές. Το λέω,  το επαναλαμβάνω και θα το δείτε.

Αλλά θέλω και τη συνδρομή και των ΜΜΕ Όχι μόνο κριτική εις βάρος της Αστυνομίας. Εκεί που πρέπει να παρέμβουν θα παρεμβαίνουν, επαναλαμβάνω, όχι στην ειρηνική έκφραση της διαφορετικής άποψης.

Υπήρξαν ένα σωρό συγκεντρώσεις, δεν υπήρξαν τα φαινόμενα τα ψεσινά και προ μερικών μηνών από τους ίδιους, από διάφορες ομάδες. Δεν πρόκειται να επιτραπεί να επικρατήσει η παρανομία.

Episodia Dias Sigma 4 Scaled

Θέλω να πω ακόμα κάτι. Θα συμπαρασταθούμε στο συγκρότημα, διότι αντιλαμβάνομαι οι ζημιές, οι καταστροφές είναι σημαντικές.

Δεν θα δεχθούμε τη φίμωση του Τύπου, ό,τι θέλει και όπως θέλει, όσο φιλικός ή εχθρικός και αν είναι με την Κυβέρνηση. Δεν είναι έτσι που μετριέται η ελευθερία.

Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια μου στον Διευθυντή του ιδρύματος, ιδιαίτερα σε όσους έζησαν ή βίωσαν τα ψεσινά, στους δημοσιογράφους και να πω ότι θα είμαστε στο πλευρό του κάθε ΜΜΕ για να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τις όποιες απόψεις, και θα είμαστε κάθετοι σε όσους διανοηθούν ότι μπορεί να επαναλάβουν τα ψεσινά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κάτι πήγε λάθος χθες, ο Πρόεδρος είπε ότι «ακολουθεί σύσκεψη και θα ακούσω πώς έχουν τα γεγονότα και αν πήγε κάτι λάθος, θα διορθωθεί».

Σε ερώτηση αν θα δώσει αυστηρές οδηγίες, ο Πρόεδρος είπε «περισσότερο από αυστηρές οδηγίες. Για να είμαι σαφής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι διαμαρτυρόμενοι χθες εξαπέλυαν βρισιές και κατά του ιδίου του Προέδρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν με ενδιαφέρουν οι βρισιές, δεν θα διωχθεί κανείς είτε διότι ύβρισε είτε διότι με επέκρινε είτε διότι είναι αντίθετος με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Δεν είναι ο στόχος η φίμωση. Ο στόχος είναι η πάταξη των παρανόμων, των αντιεξουσιαστών που έχουν την εντύπωση ότι μπορεί οποτεδήποτε να καταλύουν το κράτος. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό».

Εικόνες: Αυτούς καταζητεί η Αστυνομία για τα επεισόδια στο «Δια»

Δέκα άτομα αναζητεί η αστυνομία σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο συγκρότημα ΔΙΑΣ, μετά τη λήξη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό.

Η ομάδα κουκουλοφόρων μετέβη στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Δίας όπου προκάλεσαν επεισόδια και καταστροφές ενώ ήταν σε εξέλιξη το δελτίο ειδήσεων του Σίγμα. Παραβίασαν την πύλη του συγκροτήματος, προκάλεσαν ζημιές και έκαψαν οχήματα του συγκροτήματος και εργαζομένων, έσπασαν τζάμια και κατέστρεψαν περιουσιακά στοιχεία του συγκροτήματος. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο προεδρικό μέγαρο όπου έριξαν πέτρες και μολότοφ με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα.

Η Αστυνομία αναζητεί δέκα πρόσωπα, οι φωτογραφίες των οποίων δημοσιεύονται, με σκοπό την αναγνώριση και τον εντοπισμό τους.

Την ίδια ώρα η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη πέντε προσώπων, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση μαρτυρικού υλικού για την ταυτοποίηση και άλλων προσώπων που συμμετείχαν σε αυτά.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και των συλλήψεων τραυματίστηκαν 12 μέλη της Δύναμης, από τα οποία τα επτά επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο.

Ήδη έχει οριστεί ενισχυμένη ανακριτική ομάδα από το ΤΑΕ Λευκωσίας με σκοπό την πλήρη διερεύνηση των επεισοδίων και την προσαγωγή όσων ευθύνονται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η Αστυνομία καλεί  οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των συγκεκριμένων προσώπων, να επικοινωνήσει με το ΤΑΕ Λευκωσίας στο τηλέφωνο 22-802222 ή με τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό ή με τη Γραμμή του Πολίτη στο τηλέφωνο 1460.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.