Εκτεθειμένη και πάλι η Γιολίτη – Επί Ιωνά τέθηκαν «οικονομικοί λόγοι» για εφαρμογή της Σύμβασης Κων/πολης

Με απαντητική της ανακοίνωση στην βουλεύτρια Σκ. Κουκουμά που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η Υπ. Δικαιοσύνης Έμιλη Γιολίτη, αναφέρεται σε δηλώσεις της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ για το νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ισχυριζόμενη πως ουδέποτε το κόστος τέθηκε ως θέμα για την προστασία των θυμάτων που υπόκεινται σε βία.

«Η χρηματοοικονομική μελέτη καταδεικνύει ότι το κόστος για τη δημιουργία και λειτουργία του Συντονιστικού Φορέα και άλλων δράσεων όπως περιγράφονται στο νομοσχέδιο και απαιτούνται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ανέρχεται γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ. Άλλα κόστη, όπως αυτό που αναλήφθηκε για το Σπίτι της Γυναίκας, έχουν ήδη δαπανηθεί»,λέει η Υπουργός.

«Επειδή η κα Κουκουμά επαναφέρει το θέμα των επιφυλάξεων που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2018, έτος που τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, επαναλαμβάνεται πως για να αρθούν οι επιφυλάξεις θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία δηλαδή να γίνει διαβούλευση από τους αρμόδιους φορείς, να ληφθεί απόφαση και να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο», αναφέρει.

Κουκουμά: Ψέμα και πρόκληση

Σε άμεση της απάντηση μέσω facebook, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναφέρει πως η αναφορά της υπουργού «ουδέποτε το κόστος τέθηκε ως θέμα για την προστασία των θυμάτων που υπόκεινται σε βία», αποτελεί πέραν από μεγαλειώδες ψέμα και πρόκληση προς τίς ίδιες τις γυναίκες.

Μάλιστα η κα. Κουκουμά παραθέτει φωτογραφία από τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερομηνίας 14 Ιουλίου 2017 και συγκεκριμένα από την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών για την συζήτηση της Κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

176297073 1883312405168010 2654803607686531654 n

Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να σκαρφιστούν στον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση αλλά για να προστατεύσω την κ. Γιολίτη να την ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν ετοιμάστηκε από το ΑΚΕΛ αλλά από τη Γραμματεία της συγκεκριμένης επιτροπής τονίζει η κα. Κουκουμά αλλά από «λειτουργούς αρκούντος έμπειρους και καταρτισμένους ώστε να μεταφέρουν τα όσα ειπώθηκαν κατά την συζήτηση από κάθε αρμόδιο».

«Την κ. Γιολίτη διαψεύδει ο κ. Ιωνάς Νικολάου ο οποίος όπως θα δείτε και πιο κάτω (στην εικόνα) αναφέρει ότι οι επιφυλάξεις τέθηκαν για «κυρίως οικονομικούς λόγους» και ότι η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης που προστατεύει την γυναίκα από περιστατικά βίας θα στοίχιζε μερικά εκατομμύρια αλλά με τις επιφυλάξεις θα στοιχίσει 820 χιλιάδες ευρώ».

Όσο και εάν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός δέχτηκαν και υπερασπίζονται την μειωμένη προστασία, την κουτσουρεμένη εφαρμογή της Σύμβασης γιατί αυτή θα στοίχιζε «αρκετά εκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει η κα. Κουκουμα.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.